Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada TK počinje pregovore o kolektivnom ugovoru iz oblasti zdravstva

bego_gutic_vlada_tk

Vlada Tuzlanskog kantona trebala bi nakon novogodišnjih praznika započeti proces kolektivnog pregovaranja s predstavnicima sindikata uposlenika u oblasti zdravstva u ovom kantonu.

Naime, Vlada TK neće dati saglasnost na tekst novog granskog kolektivnog ugovora za oblast zdravstva, jer bi primjena odredbi koje predviđa taj ugovor značio kolaps zdravstvenog sistema.

Premijer TK Bego Gutić je probleme koji su nastali nakon donošenja Zakona o radu kroz usvajanje Općeg kolektivnog ugovora i prijedloga granskih kolektivnih ugovora predočio i federalnom premijeru Fadilu Novaliću.

– Kroz granske kolektivne ugovore “na mala vrata” uveli su sindikate u veći obim prava nego što su imali ranijim starim Općim kolektivnim ugovorom i na taj način stvorili nove probleme kantonima. Granski kolektivni ugovor koji je predložen za radnike iz oblasti zdravstva podrazumijeva povećanje obaveza samo za ovaj kanton za oko 12 miliona KM. Ukoliko bismo prihvatili ovakav ugovor doveli bismo u pitanje pružanje usluga na prostoru kantona – istakao je Gutić.

Tekst kolektivnog granskog ugovora za oblast zdravstva prihvatio je samo Kanton Sarajevo koji, kako kaže ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić, ima duplo veći budžet i duplo veće punjenje u Zavodu zdravstvenog osiguranja.

Navodi da su urađene analize i održano nekoliko sastanaka s predstavnicima sindikata nakon čega je utvrđeno da Vlada TK i Ministarstvo zdravstva nisu u mogućnosti da daju saglasnost na ovakav tekst kolektivnog ugovora jer bi se troškovi povećali za još 12 miliona KM, što bi ugrozilo zdravstveni sistem u ovom kantonu.

– Obavili smo sastanke sa oba sindikata i dogovorili da ćemo odmah iza Nove godine sjesti i početi pregovore na kantonalnom nivou vodeći se Općim kolektivnim ugovorom i svim onim što je propisano u tom ugovoru. Mislim da ćemo i s jednim i s drugim sindikatom naći zajedničku riječ. Vlada TK je partner i jednom i drugom sindikatu i potrudit ćemo se da ti pregovori idu zajednički – kazao je ministar Hadžiefendić.

Ističe da je najveći problem u povećanju satnice i višemilionsko povećanje troškova.

– Da satnica bude 2,35. Trenutno u većini zdravstvenih ustanova na području kantona se radi po satnici od 2,05. To je povećanje za 30 feninga na više od pet hiljada uposlenih dolazi se do tih cifri. Zato ćemo se mi voditi Općim kolektivnim ugovorom u kojem je ta satnica 2,31 i to će biti polazna osnova za sve pregovore kako bismo sačuvali i zdravstveni sistem i likvidnost kantona – pojasnio je ministar.

Pregovori će biti nastavljeni početkom naredne godine. Premijer i resorni ministar vjeruju da će dogovor biti postignut.

Pregovori s predstavnicima samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne uprave, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine su završeni i već početkom 2017. godine trebala bi biti potpisana konačna verzija granskog kolektivnog ugovora za oblast državne službe u Tuzlanskom kantonu.