Vlada TK podržala ideju pravljenja bureka za Ginisovu knjigu rekorda

gutic

Grupa entuzijasta, predvođena Omerom Isovićem i Farukom Šahovićem će, s ciljem promocije domaćih proizvoda, bosanskohercegovačke kulture, tradicije i gastronomske ponude, krajem oktobra organizirati manifestaciju pravljenja najvećeg bureka koji bi bio upisan u Ginisovu knjigu rekorda.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je danas tim povodom upriličio prijem za ovu dvojicu entuzijasta.

– Burek, kao tipični bosanskohercegovački proizvod i prepoznatljiv dio naše gastronomske ponude, idealna je prilika za predstavljanje BiH u svijetu, ali i za skretanje pažnje javnosti na potrebu promocije domaćih proizvoda i podrške našim domaćim proizvođačima – rekao je Isović.

Premijer Gutić je izrazio zadovoljstvo prezentiranom idejom, te istaknuo da se ona u potpunosti podudara sa strateškim opredjeljenjem Vlade TK da podrži domaću proizvodnju i proizvođače, te da potakne konzumiranje bosanskohercegovačkih proizvoda.

– Više puta dosad smo jasno stali u odbranu i zaštitu domaćih proizvođača i njihovih proizvoda. Od toga nismo odustajali ni onda kada smo bili izloženi raznim pritiscima, te nas raduje realizacija jedne ovakve pozitivne ideje, koju će Vlada sigurno podržati – rekao je premijer Gutić, saopćeno je iz Vlade TK.