Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada TK: Spremni smo na sastanak s predstavnima Sindikata doktora medicine

ljekari – tuzla – strajk

Vlada Tuzlanskog kantona spremna je nastaviti razgovore s predstavnicima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK te već u ponedjeljak organizovati sastanak sa predstavnicima tog sindikata, saopćeno je iz Vlade TK.

Ističu da su već u pet navrata razgovarali s predstavnicima ovog sindikata, ali da su oni na svaki sljedeći sastanak dolazili s novim zahtjevima.

– Na posljednjem sastanku, koji je održan 27. aprila, Vlada je bila spremna ispuniti skoro sve zahtjeve o kojima se do tada razgovaralo. Prije svega to se odnosi na zahtjeve za 37,5 časovno sedmično radno vrijeme i povećanje koeficijenta za 0,6, uz saglasnost ugovornih strana da se nakon 15.02.2019.godine u roku od osam dana pokrenu pregovori o povećanju koeficijenata naviše za dodatnih do 0,6, u skladu sa finansijskim mogućnostima Zavoda zdravstvenog osiguranja TK. Također bilo je dogovoreno i potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije. Ovaj dogovor parafirali su ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić i predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid – navodi se u saopćenju.

Dodaju da su i poslije tog sastanka predstavnici Sindikata nastavili sa “ultimativnim dodatnim zahtjevima”, što je dovelo do toga da je “Sindikat sam sebe isključio iz daljih razgovora i blokirao cijeli proces”.

Iz Vlade još jednom ističu da su spremni na dijalog u kojem sve strane otvorene za kompromis.