Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada TK zatražila informaciju o štetnosti nadkatranske vode na Spreči

spreca

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Mufid Klinčević zatražio je danas od privrednog društva “Global ispat Koksna industrija Lukavac” (GIKIL) informacije o uticaju nadkatranske vode, koja je iscurila iz postrojenja ovog kolektiva, na živi svijet u vodotoku Spreče i informaciju o kontinuiranoj inspekcijskoj kontroli.

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona posjetila je GIKIL da se uvjeri koje su procedure preduzete i kakva je trenutna situacija nakon jučerašnjeg ekološkog incidenta, kada je dio nadkatranske vode iscurio iz rezervoara i zagadio rijeku Spreču.

Na sastanku sa menadžmentom GIKIL-a bili su ministri privrede Osman Puškar i prostornog uređenja i zaštite okoline Admir Huskanović, te predstavnici Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzla, opštine Gračanica i Saveza ribolovaca Tuzlanskog kantona, navedeno je na portalu Vlade Tuzlanskog kantona.

Puškar je rekao da će Kantonalna vlada preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti koje podrazumijevaju odgovornost i inspekcijski nadzor.

Huskanović je rekao da je izdavanje ekološke dozvole i inspekcijski nadzor GIKIL-a u nadležnosti federalnog Ministarstva okoline i naglasio da je Vlada Tuzlanskog kantona iskreno zabrinuta i da se želi uključiti u rješavanje problema kako bi se spriječili slični incidenti u budućnosti.

Učesnici sastanka upoznati su da je Federalna inspekcija bila na terenu, uzela uzorke vode za analizu, te da GIKIL još nije dobio povratnu informaciju.

Na sastanku je rečeno da se funkcionisanje privrede nalazi u prioritetnim aktivnostima Vlade Tuzlanskog kantona, ali da je zdravlje građana prioritetnije.

Uprava GIKIL-a odmah nakon kvara oglasila se informacijom da se akcident dogodio usljed tehničkog kvara, odnosno propuštanja razdvajača sirovog katrana prilikom čega je iscurila manja koločina nakatranske vode, te da je kvar brzo saniran.