Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada USK-a utvrdila Nacrt izmjena Zakona o Univerzitetu u Bihaću

vlada usk

Na vanrednoj sjednici Vlade Unsko-sanskog kantona, koju su premijer Husein Rošić i resorni ministri tematski posvetili Univerzitetu u Bihaću, utvrđen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Univerzitetu i Prijedlog zaključka kojim se traži razrješenje sadašnjeg Upravnog odbora.

Utvrđivanju Nacrta je prethodilo usaglašavanje teksta s predstavnicima političkih partija koje participiraju u zakonodavnoj vlasti u nastojanju da se dođe do što kvalitetnijeg rješenja.

Izmjene su usmjerene na to da stručno tijelo Univerziteta, Senat, profunkcioniše, a cilj je aktuelne vlasti na području Unsko-sanskog kantona da do septembra usaglasi zakon koji će osigurati potpunu funkcionalnost Univerziteta i postaviti dobre temelje za njegov razvoj i dobre uvjete za obrazovanje studenata, saopćeno je iz Vlade nakon sjednice.

– Ovo bi označilo kraj negativnim trendovima i pokretanje pozitive priče, zajednički projekt Vlade i Skupštine, usmjeren na dobrobit mladih ljudi, sadašnjih i budućih studenata koji zaslužuju da imaju vrhunsko obrazovanje – saglasni su članovi kantonalne vlade.

Jedan od prioritetnih ciljeva je normalno funkcionisanje Univerziteta u Bihaću, vraćanje značaja koji ima za ovaj dio Bosne i Hercegovine i osiguranje njegovog razvoja, kako je i najavljeno prikom imenovanja aktuelnog saziva izvršne vlasti, prošlog mjeseca, istaknuo je premijer Rošić.