Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na današnoj sjednici

Vlada USK traži izmještanje migrantskih centara izvan naseljenih područja

migranti_Bihac_fabrika_Bira_AA (1)

Kako se ističe, Vlada USK ne može preuzeti odgovornost za sigurnost kretanja ilegalnih migranata na prostoru tog kantona, migranata koji u minama kontaminiranim područjima pokušavaju preći granični pojas

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) zaključila je danas na sjednici da se od Ministarstva sigurnosti BiH i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) zahtijeva da privremeni migrantski centri ‘Bira’ i ‘Miral’ (unutar naseljenih područja Bihaća i Velike Kladuše) budu rasformirani i izmješteni izvan naseljenih područja, u cilju kontroliranja sigurnosne i zdravstveno-epidemiološke situacije.

Vlada USK zahtijeva također od Ministarstva sigurnosti BiH da, u okvirima svojih nadležnosti, preuzmu upravljanje kako migracijama tako i privremenim prihvatnim centrima za ranjive kategorije migranata, djecu bez pratnje i porodice sa djecom, ‘Borići’ u Bihaću i ‘Sedra’ u Cazinu da bi se mogao utvrditi kućni red i kontrolirati kapacitet prihvata korisnika smještaja kao i zdravstveno-epidemiološka situacija.

Od Službe za poslove sa strancima, koja je nosilac u rješavanju problematike migracija, zahtijeva se da budu prisutni i na poziv MUP-a USK preuzmu ilegalne migrante zatečene na području USK, a za koje ne postoji smještaj u trenutno utvrđenim kapacitetima – navodi se u saopćenju nakon sjednice Vlade.

Kako se ističe, Vlada USK ne može preuzeti odgovornost za sigurnost kretanja ilegalnih migranata na prostoru tog kantona, migranata koji u minama kontaminiranim područjima pokušavaju preći granični pojas.

Po procjenama, na području USK je 164.996.823 m2 prostora za koji se sumnja da je kontaminiran minama i drugim neeksplodiranim ubojnim sredstvima.

Upućen je poziv Graničnoj policiji BiH da vrši dodatni nadzor u graničnom pojasu.

Vlada USK zaključke će dostaviti nadležnim institucijama. Ako u roku od 30 dana ne budu ispoštovani, Vlada Kantona bit će prinuđena pokrenuti zakonom propisane mjere da se privremeni prihvatni centri u naseljenim područjima rasformiraju i zabrani daljnji prihvat ilegalnih migranata u cilju zaštite građana USK.

Sjednica je održana u proširenom sastavu uz sudjelovanje predstavnika Zavoda za javno zdravstvo, Crvenog križa, Kantonalne inspekcijske uprave i policijskog komesara Unsko-sanskog kantona.