BiH

Vlada ZDK odobrava interventnu pomoć općinama Vareš i Žepče

28/07/2016

Nevrijeme, praćeno jakom kišom, vjetrom, grmljavinom i gradom, koje proteklih dana zahvatilo područje općina Vareš, Žepče i Zenica nanijelo je veliku štetu u tim lokalnim zajednicama.

Nakon posjeta stručnih timova Kantonalnog štaba civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona i čelnika tog kantona ugroženim područjima, sutra će na sjednici Vlade ZDK biti raspravljano o stanju na ugroženim područjima, prvenstveno stanju u selima Stupni do kod Vareša i Šahmani u općini Žepče.

– Uspjeli smo uspostaviti sve komunikacije i čekamo puni izvještaj o počinjenim štetama, a Vlada će razmatrati informaciji o trenutnom stanju na tim područjima i nakon toga ćemo donijeti odluke o pomoći. Mi ćemo tražiti da nam se dostave pojedinačno projekti koji predstavljaju sanaciju postojećeg stanja na području te dvije općine – izjavio je Feni premijer ZDK Miralem Galijašević.

Štab civilne zaštite ZDK odredio je prioritete na uređenju alternativnih pravaca za Mjesnu zajednicu Stupni Do kod Vareša i zaselak Šahmani kod Žepča, i u veoma kratkom vremenu je uspostavljena komunikacija sa tim selima.

Na sjednici Vlade ZDK planirano je da se općini Žepče dodijeli 50.000 KM interventnih sredstva, općini Vareš 100.000 KM, a uspostavljena je i komunikacija sa drugim strukturama civilne zaštite Bosne i Hercegovine, humanitarcima CRS-a i ostalim međunarodnim institucijama.

– Ekipe civilne zaštite su na terenu i prati stanje, jer još nema naznaka za stabilizaciju vremenskih prilika, ali važno je da u Varešu nakon onog burnog popodneva više nije bilo padavina u onom obimu. Situacija se popravlja, radi se na sanaciji i procjenama šteta, tako da vjerujemo da ćemo brzo bitno popraviti stanje, kazao je Feni komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite ZDK ministar Fahrudin Brkić.

Komentari