Izdvojeno 170.000 KM

Vlada ZDK odobrila sredstva za osam projekata podrške održivom povratku

vlada-zdk3

Općini Zavidovići odobreno je 50.000,00 KM kao učešće Zeničko-dobojskog kantona u sufinansiranju projekta “Izgradnja mosta preko rijeke Krivaje u naseljenom mjestu Stog”

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je donijela osam novih odluka o finansiranju projekata podrške održivom povratku u općinama sredstvima iz budžeta ZDK, a nakon što su početkom prošle sedmice premijer Mirza Ganić i ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović sa federalnim ministrom za raseljene osobe i izbjeglice Edinom Ramićem potpisali ugovor o udruživanju sredstava za finansiranje projekata podrške održivom povratku.

-Iz budžeta ZDK je za ovih osam projekata izdvojeno 170.000,00 KM. Vlada je posvećena ravnomjernom razvoju kantona, tako da smo projektima podrške održivom povratku u 2019. godini nastojali da obuhvatimo sve lokalne zajednice. Korist će imati svi građani, a posebno povratnička populacija – kazao je premijer Ganić.

Općini Zavidovići odobreno je 50.000,00 KM kao učešće Zeničko-dobojskog kantona u sufinansiranju projekta “Izgradnja mosta preko rijeke Krivaje u naseljenom mjestu Stog”.

Mjesnoj zajednici Kopice odobreno je 30.000,00 KM na ime sufinansiranja projekta “Izgradnja društvenog doma MZ Kopice u Maglaju – I faza”.

U Općini Usora Vlada će sa 20.000,00 KM sufinansirati građevinske radove na izgradnji ograde oko mezarja u MZ Alibegovci, zaselak Tokme i postavljanju ulične rasvjete.

Općini Zavidovići odobreno 20.000,00 KM za projekt “Izgradnja javne rasvjete na području MZ Dolina-Alići”.

Vlada je Crkvenoj opštini Kakanj odobrila 20.000,00 KM kao pomoć za rekonstrukciju i proširenje prostornih kapaciteta parohijskog doma u sklopu pravoslavne crkve Svetih apostola i Pavla, dok je Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Visoko odobreno 10.000,00 KM kao pomoć u obnovi Hrama svetog Prokopija u Visokom.

Medžlisu Islamske zajednice Vareš odobrena su novčana sredstva u iznosu od 10.000,00 KM na ime učešće ZDK u sufinansiranju osiguranja boljih infrastrukturnih uslova: sanacije lokalnog puta prema naseljenom mjestu Karići, izgradnje mokrih čvorova te rekonstrukcije krova na Hajder-dedinoj džamiji u Karićima.

Župi Svete Ane u Žabljaku, općina Usora, odobreno je 10.000,00 KM na ime učešća ZDK u sufinansiranju obnove župne kuće, saopćeno je iz Press službe ZDK-a.