BiH

Prihvaćen prijedlog

Vlada ZDK produžila restirktivne mjere još 14 dana

26/04/2021

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka slika još uvijek nepovoljna

Vlada Zeničko-dobojskog kantona prihvatila je prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i za još 14 dana produžila primjenu epidemioloških mjera u ovom kantonu.

Na snazi ostaje zabrana rada kladionica, igraonica, posluživanja nargila i održavanja sportsko-rekreativnih aktivnosti u zatvorenom prostoru, izuzev treninga i takmičenja sportskih klubova koji učestvuju na takmičenjima, saopćeno je iz Vlade ZDK.

U odnosu na prethodnu naredbu, jedina izmjena u novim mjerama je što je dopuštena posjeta staračkim domovima, ali uz obavezno poštivanje epidemioloških uslova, što je već propisano naredbom Vlade FBiH.

– Restriktivne mjere produžene su uz mogućnost da ukoliko dođe do poboljšanja epidemiološke situacije, a ona se kontinuirano poboljšava, može doći i do ublažavanja postojećih mjera – rekao je premijer po ovlaštenju Spahija Kozlić.

Vlada je na prijedlog Kriznog štaba naložila da se krene u hitne izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru i Zakona o inspekcijama u ovom kantonu, koje će omogućiti efiksnije i brže postupanje policijskih organa i inspekcija u okolnostima pandemije i sličnim situacijama u budućnosti.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka slika još uvijek nepovoljna, ali da se unazad nekoliko sedmica stanje osjetno popravlja, što pokazuje da mjere Kriznog štaba i Vlade daju efekat.

– Osnovni pokazatelj je stanje u našim bolnicama u Zenici i Tešnju, pad broja aktivnih i novootkrivenih slučajeva te pad broja preminulih. To su dobri pokazatelji i mislim ako se u budućem periodu budemo svjesno i odgovorno ponašali da ćemo vrlo brzo ići sa značajnijom liberalizacijom postojećih mjera – rekao je Jupić.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.