Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Vlade FBiH donijela nekoliko odluka za nastavak gradnje Koridora Vc

koridor 5 c

Data saglasnost za određivanje drugačije širine zemljišta priobalnog pojasa (granica vodnog dobra) rijeke Drine na dionici uređenog korita rijeke Drine u užem urbanom području grada Goražda

Vlada FBiH donijela je odluku o izuzimanju šumskog zemljišta i njegova namjena promijenjena je u građevinsko za potrebu građenja autoceste na Koridoru Vc, dionica Tarčin – Ivan.

Federalna vlada također je dozvolila korisniku izvlaštenja JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar ulazak u posjed nekretnina prije isplate naknade za nekretnine potpuno izvlaštene rješenjem Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje Općine Žepče.

Riječ je o šest parcela za koje je postupak izvlaštenja vođen s ciljem izgradnje autoceste na trasi Koridora Vc, dionica Poprikuše – Nemila, na području općine Žepče, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Vlada Federacije BIH je, s ciljem omogućavanja djelovanja nadležnih institucija kojima su dodijeljena javna ovlaštenja, današnjom odlukom dala saglasnost za određivanje drugačije širine zemljišta priobalnog pojasa (granica vodnog dobra) rijeke Drine na dionici uređenog korita rijeke Drine u užem urbanom području grada Goražda, od one definirane Zakonom o vodama i određene rješenjem Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva od 10. jula 2015. godine.

Za ovo područje širina vodnog dobra na uređenom riječnom koritu može biti i manja od 15 metara, ukoliko se mogu postići ciljevi zaštite od štetnog djelovanja voda, zaštite voda i drugi Zakonom o vodama definisani ciljevi, ali granica ne može biti ispod širine pojasa (od 5 metara) potrebnog za održavanje obaloutvrda uređenog korita, a samo izuzetno do granice izrazite geomorfološke promjene (granica obale)