BiH

proširena sjednica

Vlade FBiH zasjeda zbog koronavirusa, Novalić poručio: Radna mjesta su prioritet

16/03/2020

Sjednicu je sazvao Novalić, a osim članova Vlade, pozvani su premijeri svih 10 kantona u FBiH, te čelnici entitetskog Udruženja poslodavaca, Saveza samostalnih sindikata, Privredne komore i Poreske uprave, saopšteno je iz federalne Vlade

Vlada Federacije BiH (FBiH) održat će danas u Sarajevu proširenu sjednicu s ciljem sagledavanja kompletne situacije na području ovog entiteta u vezi sa uticajem pandemije virusa korona na zdravlje ljudi i ekonomiju.

Vlada će sutra razmatrati prijedlog mjera za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom virusa korona na privredu, koje će biti usmjerene na očuvanje i poboljšanje likvidnosti privrede i mjere fiskalne stimulacije.

“One su većinom usmjerene na očuvanje radnih mjesta, te nesmetano snabdijevanje stanovništva potrebnim dobrima i uslugama. Sa kantonalnim premijerima i poslodavcima ćemo tražiti način kako da pomognemo i zaposlenim roditeljima koji imaju djecu mlađu od 10 godina, a koja su ovih dana kući jer se ne održava nastava i ne idu u vrtiće. Radi se o djeci koju nema ko paziti jer su roditelji zaposleni”, rekao je federalni premijer Fadil Novalić.

Sjednicu je sazvao Novalić, a osim članova Vlade, pozvani su premijeri svih 10 kantona u FBiH, te čelnici entitetskog Udruženja poslodavaca, Saveza samostalnih sindikata, Privredne komore i Poreske uprave, saopšteno je iz federalne Vlade.

Na sjednicu su pozvani i članovi uprava policije, civilne zaštite, Uprave za inspekcijske poslove, Zavoda za programiranje razvoja, Direkcije robnih rezervi, Crvenog krsta/križa i Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva.

Novalić je rekao da je izdao nalog svim inspekcijskim službama da pojačaju kontrole, te da sankcionišu svakog ko želi profitirati u ovakvoj situaciji.

“Ministar trgovine pripremio je Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, koju će Vlada sutra donijeti. Odluka, između ostalog, predviđa zabranu rasta cijena najvažnijih životnih namirnica. Spremni smo i da u slučaju potrebe, na raspolaganje stavimo i robne rezerve FBiH”, naveo je Novalić.

Novalić je istakao da, na osnovu informacija koje ima, neće doći do poremećaja u snabdijevanju osnovnim životnim namirnicama.

Prema njegovim riječima, neupitna je isplata penzija, boračkih i drugih naknada, invalidnina i svih ostalih prinadležnosti koje se isplaćuju iz federalnog budžeta.

Novalić je istakao da je u stalnom kontaktu sa predstavnicima Savjeta ministara – predsjedavajućim Zoranom Tegeltijom, ministrima Fahrudinom Radončićem, Ankicom Gudeljević, te predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem, sa kojima zajednički djeluju u interesu građana BiH.

“Od velikog značaja je i naša bliska koordinacija unutar FBiH. Niko od nas nije pošteđen opasnosti od ovog virusa. Molim Vas da ograničite kretanje, ponašajte se savjesno i pratite naredbe i uputstva Vlade FBiH i Kriznog štaba”, saopštio je Novalić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.