Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zaduživanje nije opcija

Vladi RS fali 500 miliona KM, a sada više ne mogu prodavati ni svoje obveznice

višković dodik cvijanovic
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Prostor za zaduženja Vladi RS na domaćem finansijskom tržištu, ali i u susjednim zemljama sve je uži i sve nepovoljniji, dok je izlazak na međunarodne, evropske berze, malo vjerovatan. S obzirom na to da je Vlada RS plasman obveznica na Londonskoj berzi uradila u saradnji sa agentom, koga potom nije platila i koji ju je tužio, time je odsjekla kanal koji im je bio na raspolaganju.

Republika Srpska je u hroničnoj besparici, ma koliko Milorad Dodik tvrdio da je ovaj bh. entitet finansijski stabilan. Zbog radikalne retorike i secesionističke politike kompletan politički vrh RS je završio na američkoj „crnoj listi“, a zbog njih se cijela RS našla pod svojevrsnim sankcijama zapadnih zemalja.

Prema dobro obaviještenim izvorima Žurnala iz krugova vladajuće koalicije, Vladi RS nedostaje oko 500 miliona konvertibilnih maraka da bi do kraja godine mogla da servisira domaće obaveze i spoljne dugove. A para niotkuda. Nema sumnje, Vlada RS je u ogromnom problemu, do mjere da joj veoma teško ide i prodaja obveznice na Banjalučkoj berzi. Nakon što su banke zatvorile račune funkcionerima sa „crne liste“ SAD, banke iz RS zaziru i od kupovina obveznica koje emituje Vlada RS. Povukle su ručnu.

MF banka za probni balon

Prije nekoliko dana Republika Srpska se emisijom dugoročnih obveznica na Banjalučkoj berzi zadužila za 10 miliona KM. Nije objavljeno ko je kupio te obveznice, a ekonomista Zoran Pavlović smatra da iza ove kupovine stoji banjalučka MF banka.

.Treba znati da Agencija za bankarstvo RS ne dozvoljava nijednoj banci da bude eksponirana prema bilo kojem klijentu, pa ni Vladi RS, više od deset posto svojih plasmana. To je zakon. Bojim se da je taj iznos u značajnoj mjeri kod dosta banaka došao do maksimuma. MF banka očigledno nije dosegla tih deset posto limita prema Vladi RS, što znači da imaju potencijala da kupuju obveznice. Da bi kupili obveznice, oni nemaju potrebu da troše svoj potencijal, kada ga mogu povući od građana. MF banka je prije desetak dana počela sa reklamom da stanovništvu na oročena sredstva nude kamatu od četiri posto, iz čega sam došao do zaključka da se pripremaju za prve obveznice koje RS bude emitovala. Finansijska institucija plati kamatu od četiri posto građanima, naplati od Vlade RS po kamati od šest posto i svi zadovoljni, pojasnio je Pavlović za Žurnal.

Dodao je da je ponuda od deset miliona maraka „bila mala“, ali da poenta i nija u iznosu, već u tome da je ovaj plasman bio unaprijed dogovoren te da je to bio test za tržite. On smatra da su nerealne spekulacije da bi javna preduzeća iz RS mogla krenuti u kupovinu dugoročnih entitetskih obveznica, iz prostog razloga, jer ona ne raspolažu novcem, već su uglavnom gubitaši i dužnici, koji opstaju zahvaljujući tome što se sama kreditno zadužuju. Međutim, smatra realnim da Vlada RS pokuša, zaduživanjem po velikim kamatnim stopama, da animira neke finansijske institucije iz okruženja.

Vlada RS se prošle sedmice zadužila i trezorskim zapisima za 14,7 miliona KM, a, prema nezvaničnim informacijama, njih je kupila Poštanska štedionica Srbije i to po kamatnoj stopi od šest posto.

„Trezorski zapisi su kratkoračni papiri od vrijednosti. Oni su na period od tri mjeseca, šest mjeseci do godinu dana. Moguće je da je ih kupila Poštanska štedionica Srbije, jer je kratkoročno investiranje, sa kamatom od šest posto, za svaku finansijsku instituciju interesantan posao. Deset miliona nisu neke ozbiljne pare za finansijske institucije koje imaju sredstava, tako da me ne čudi ako je kupac Poštanska štedionica Srbije. Kamatna stopa od šest posto je dobra kamata za sredstva koja stoje na računu“, kaže Pavlović.

Prostor za zaduženja Vladi RS na domaćem finansijskom tržištu, ali i u susjednim zemljama sve je uži i sve nepovoljniji, dok je izlazak na međunarodne, evropske berze, malo vjerovatan. S obzirom na to da je Vlada RS plasman obveznica na Londonskoj berzi uradila u saradnji sa agentom, koga potom nije platila i koji ju je tužio, time je odsjekla kanal koji im je bio na raspolaganju.

Posljedice prevare

Kako je Žurnal ranije pisao, čitav koncept i kredibilitet Vlade RS je srušen nakon što je izvarala Mađida Pajića, konsultanta iz Švajcarske i nije mu isplatila tri miliona maraka posredničke naknade u emisiji obveznica u vrijednosti od 300 miliona evra na Londonskoj berzi. Pajićeva firma „Synergy Wealth Managament“ iz Ženeve tužila je Vladu RS pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci, gdje proces još traje.

Frapantna je tvrdnja Pajića da je sastanku u oktobru 2019. godine, na kojem je dogovarano posredovanje za prodaju obveznica RS na Londonskoj berzi, osim ministarke finansija Zore Vidović, prisustvovao i Igor Dodik, sin Milorada Dodika.

Uz to, Republika Srpska danas ima minorne šanse da proda svoje obveznice na međunarodnim berzama, poput Londonske ili Bečke, ne samo zbog lošeg kreditnog rejtinga, koji je značio enormno visoke kamate, već i zbog katastrofalnog političkog rejtinga koji u zapadnom dijelu svijeta ima establišment RS, sa Dodikom na čelu.

-Što se tiče mogućeg plasmana na nekoj drugoj berzi, potencijalno bi to možda moglo da se desi na Mađarskoj berzi ili negdje drugo, gdje ljudi iz vlasti RS imaju dobre odnose, recimo kakve Dodik ima sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, smatra Pavlović.

To da obveznice RS budu prodate na berzama zemalja dalekog istoka, poput Kine, Pavlović smatra malo vjerovatnim. Kako stvari stoje, ni jedno ni drugo nije učinila kako treba. Umjesto da „gradi mostove i stvara prijateljstva“, Dodik i vladajuća ekipa učinili su sve da u odnosima sa ključnim zemljama za BiH „poruše mostove“, a RS im suprotstave kao neprijatelja.