Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vladi RS i javnim preduzećima u “Banci Srpske” blokirano 57 miliona KM

vlada-rs111

Ministarstvu finansija Republike Srpske i javnim preduzećima u “Banci Srpske” blokirano je više od 57 miliona KM.

Ministarstvu finansija u “Banci Srpske” je „zarobljeno“ čak 24,2 miliona KM, objavio je danas banjalučki poslovni portal „capital“.

Od tog iznosa najveći dio novca je bio na računu za funkcionisanje osnovnih sudova – 9,8 miliona KM.

Na računu okružnih privrednih sudova je 4,5 miliona KM, dok je na transakcionom računu za redovno poslovanje entitetskog Ministarstvu finansija u “Banci Srpske” ostalo nešto više od pet miliona KM.

Fond solidarnosti RS je „izgubio“ čak 4,4 miliona KM.

Ono što je posebno zabrinjavajuće je više od 33 miliona maraka „Elektroprivrede RS“, „Autoputeva RS“ i „Elektroprenosa BiH“.

Javno preduzeće „Autoputevi RS“ je u “Banci Srpske” „ostalo“ bez 10,3 miliona KM, a „Elektroprenos BiH“ bez 10 miliona KM.

„Hidroelektrane na Drini“ su izgubile 5,3 miliona KM, a „Hidroelektrana na Trebišnjici“ će morati pronaći način da nadoknade četiri miliona KM koje je imala na računu u “Banci Srpske”.

Matično preduzeće Mješoviti holding „Elektroprivreda RS“ je ostala bez 2,6 miliona KM, a „Hidroelektrane na Vrbasu“ bez milion KM.

Vlada i javna preduzeća su držala depozite, bez obzira na jasna upozorenja da je banka pred likvidacijom, čak je na pojedine direktore vršen strahovit pritisak da poslednjih sedmica pred uvođenje privremene uprave, prebace sredstva na račune u “Banci Srpske”, tvrdi „capital“.

Agencija za bankarstvo RS, 16.novembra uvela je privremenu upravu u ovu banku, jer nije poslovala u skladu s zakonom.

Nakon likvidacije “Bobar banke”, ovo je druga banka u RS u kojoj su evidenti problemi u poslovanju.