Nakon 12 godina

Vlast donosi novi pravilnik o cijenama isprava za registraciju vozila

tehnicki pregled – automobil – registracija – Hrvoje Jelavic Pixsell
FOTO: Hrvoje Jelavic/Pixsell

Novi pravilnik donose 12 godina nakon što je tadašnji ministar Vidović utvrdio postojeći. Iz Agencije tvrde da on za to nije bio nadležan, ali zašto je onda pravilnik već 12 godina na snazi?

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) sačinila je novi Pravilnik o cijeni obrazaca isprava o vozilu i cijeni obrazaca oznaka za obilježavanje kojeg treba da usvoji Vijeća ministara BiH.

Piše: A. DUČIĆ

Ovaj dokument donose nakon 12 godina otkada je na snagu stupio aktuelni, a kojeg je još utvrdio tadašnji ministar saobraćaja i komunikacija BiH Rudo Vidović. Iz Agencije u svom dokumentu tvrde da Vidović nije bio nadležan da na osnovu pojedinačnog akta donese pravilnik.

No, uprkos tome, kako je moguće da je taj pravilnik već punih 12 godina na snazi? Kako god, iz Agencije tvrde naknade uglavnom ostaju iste, ali ima i par novina. Tako, prema predloženom pravilniku, visina novčane naknade za izdavanje obrazaca isprava o vozilu Potvrde o vlasništvu vozila i Potvrde o registraciji propisana je u identičnom iznosu od 5,00 KM odnosno preuzeto je rješenje iz Važećeg pravilnika o cijeni dokumenata.

Visina naknade za izdavanje obrasca Knjižice potvrda o korištenju prenosivih tablica, a to je novina, propisana je u iznosu od 10 KM, a u Agenciji tvrde da je to u skladu sa stvarnim troškovima neophodnim za nabavku, skladištenje i transport u sjedišta nadležnih organa.

Visina novčane naknade za izdavanje i korištenje obrazaca oznaka za obilježavanje, propisana je u identičnom iznosu odnosno preuzeta su rješenja iz Važećeg pravilnika o cijeni dokumenata, za pojedine obrasce oznaka, i to kako slijedi: Stikera naljepnice 5 KM; Registarskih tabilca za motorna vozila 20,00 KM, Registarske tablice za priključna vozila, motocikle i bicikle sa motorom 10,00 KM, Registarskih tablica za vozila diplomatskih i konzularnih predstavništava u BiH 30,00 KM, Registarskih tablica za privremeno registrirana vozila 50,00 KM, Probnih registarskih tablica 5,00 KM.

Visina naknade za izdavanje i korištenje Prenosivih registarskih tablica i Registarskih tablica za oldtimer vozila, propisana je u identičnom iznosu od 80,00 KM, u skladu sa troškovima poslova koje trebaju obavljati nadležni organi.

Propisano je da od ukupnog iznosa novčanih sredstava uplaćenih na ime izdavanja obrazaca isprava o vozilu i obrazaca oznaka za obilježavanje vozila novčani iznos u omjeru od 30% pripada budžetu institucija Bosne i Hercegovine, a da novčani iznos u omjeru od 70%. pripada budžetu nadležnih organa. Propisani omjer raspodjele je preuzet iz Važećeg pravilnika o cijeni dokumenta koji se primjenjuje počev od 2009. godine do danas.

– Donošenje pravilnika prije svega omogućilo bi fizičkim licima, fizičkim licima-obrtnicima/preduzetnicima i pravnim licima mogućnost ostvarivanja prava iz upravne oblasti registriranja vozila (registriranje oldtimer vozila i korištenje prenosivih registarskih tablica ) u skladu sa ZOSSPBIH, Pravilnikom o registriranju vozila i Pravilnikom o registriranju oltimer vozila, zatim bi nadležni organi i Agencija konačno bili rasterećeni svakodnevih upita zaprimljenih od strane fizički lica, fizički lica-obrtnika/preduzetnika, predstavnika pravnih lica i političkih predstavnika građana („što se ne izdaju prenosive registartske tablice, što se ne može registrirati oldimer vozilo itd.“), te bi propis o cijeni isprava obrazaca o vozilu i cijeni obrazaca oznaka za obilježavanje vozila bio predložen i donesen od strane stvarno nadležni organa za predlaganje i utvrđivanje cijene (Agencije i Vijeća ministara) – istaknuli su u IDDEEA-i.