Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Institucije BiH

Vlast nemilice troši pred istek 2023: Zaštitne folije za limuzine, namještaj, kolači…

Foto: Pixsell/VW

Nabavljaju i kolače za 109.000 KM. Za tri skupocjene limuzine od skoro 300.000 KM zaštitne folije će platiti 6.500 KM

Institucije BiH u proteklim danima, praktično pred istek 2023., su ugovorile, raspisale tendere ili uplanirale nabavke za niz „potrepština“ kako bi se što više javnog novca potrošilo prije nastupajuće 2024. godine.

Tako je Generalni sekretarijat PSBiH dopunio plan nabavki na način da je uplanirao i nabavku zaštitnih folija za tri novonabavljena vozila, odnosno skupocjene limuzine koje su ukupno koštale 296.460 KM.

Podsjetimo, Fokus je u tekstu od prije mjesec dana izvijestio javnost o ovoj nabavci. Limuzine su kupljene od firme AC Quattro koja je bila jedini ponuđač. Zanimljivo u svemu tome je da je Kolegij Sekretarijata PSBIH još 8. septembra ovu firmu bio eliminisao kao najpovoljnijeg ponuđača.

Kupovina namještaja

Kada je riječ o spomenutim zaštitnim folijama, one bi trebale koštati oko 6.500 KM, a planirano je da se nabavi putem direktnog sporazuma, odnosno najnetransparentnijeg oblika javnih nabavki. Također, planirana je i nabavka alarmnih sistema za ove limuzine koji bi trebali koštati 1.850 KM.

Planirana nabavka folija

Istovremeno, Kolegij Sekretarijata je sredinom mjeseca odabrao najpovoljnijeg ponuđača za nabavku šest tableta, a koštat će 7.254 KM.

Služba za zajedničke poslove institucija BiH prije nekoliko dana odabrala je firme od kojih će kupiti namještaj ukupne vrijednosti od 148.462 KM. U ovu cijenu, pak, nije uračunat PDV.

Nabavka šest tableta

Slastičarski proizvodi

Sredinom mjeseca raspisali javnu nabavku slastičarskih proizvoda za koje iz budžeta treba izdvojiti 109.939 KM (bez PDV-a). U tom periodu su raspisali i tender kojim nabavljaju markizet zavjese, dekore, roletne i trakaste zavjese za nešto manje od 20.000 KM.

Stižu i nove zavjese