Dvorana "Obilićevo"

Vlast tvrdi da karantin u Banjoj Luci ispunjava uslove, iz opozicije poručuju: Katastrofa! (VIDEO)

karantin dvorana Obilićevo

Iz banjalučkog odbora Partije demokratskog progresa (PDP) tvrde da iz karantina u banjalučkoj dvorani „Obilićevo“, gdje se smještaju građani koji su ušli u RS, nakon proglašenja vanredne situacije, stižu potresne slike

Iz Štaba za vanredne situacije grada Banje Luke demantuju i odbacuju, kako je saopćeno, insinuacije o navodnim nehumanim uslovima gradskog karantina u sportskoj dvorani „Obilićevo“.

Navode da taj, jedan od četiri karantina u Banjoj Luci u koji se smještaju osobe koje ulaze u Republiku Srpsku sa nekog od bh. graničnih prijelaza na teritoriji tog bh.entiteta, u potpunosti ispunjava sve uslove, propisane uputstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

-Štaviše, osigurani uslovi u ovom objektu znatno premašuju propisane standarde – stoji u saopćenju banjaluke Gradske uprave.

U ovom objektu trenutno se nalaze 24 osobe, odnosno duplo manje od predviđenog kapaciteta od 50 osoba. Najveći dio njih primljen je 2. aprila, odnosno u karantinu boravi tek dva dana. Osobe, smještene u karantin, dva puta dnevno se podvrgavaju medicinskom pregledu, a, pored toga, organizovano je i stalno dežurstvo medicinske ekipe Doma zdravlja.

Što se tiče uslova za boravak, u karantinu su između ostalog, obezbjeđeni novi, nekorišteni kreveti, posteljina i ćebad. U objektu je osigurano 24-satno grijanje (temperatura u svako doba i noći oko 21 stepen Celzijusov), na raspolaganju je dovoljan broj tuševa i toaleta sa toplom vodom, odvojena prostorija za pušače, mogućnost gledanja TV programa, besplatan internet, kao i mogućnost bavljenja sportom. Radi zaštite privatnosti, osobe ženskog pola koje su lično insistirale da ostanu u ovom objektu, smještene su u fizički ograđenim paviljonima.

Ishrana je organizovana u tri obroka dnevno, po hotelskim kriterijima. Hrana je svježa i sprema se u restoranu Sportske dvorane „Borik“, neposredno prije dostave.

-Apsolutna je laž da je u karantin smještena ili pokušana biti smještena osoba ili osobe koje su pozitivne na koronvirus – navodi se u saopćenju.

U skladu sa uputstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, svaku osobu, prije prijema u karantin, pregledala je medicinska ekipa, nakon čega se pregledaju dva puta dnevno.

-Tvrdnje o tome da se nekome „izmjeri tjelesna temperatura od 37,5 pa se mjeri dok ne padne na 36,5 stepeni“ nisu dostojne komentara, pogotovo što se time omalovažava zdravstvena struka koja ovih dana vodi požrtvovanu borbu da bi sačuvala zdravlje našeg stanovništva – dodaju iz Gradske uprave.

Ukazuju da je trenutno najvažnija zaštita stanovništva, a jedna od ključnih mjera je da se spriječi mogućnost unošenja virusa iz inostranstva. Mjera smještanja u karantin uvedena je upravo zbog kršenja kućne izolacije, i posljedično, ugrožavanja zdravlja cjelokupnog stanovništva.

S druge strane, iz banjalučkog odbora Partije demokratskog progresa (PDP) tvrde da iz karantina u banjalučkoj dvorani „Obilićevo“, gdje se smještaju građani koji su ušli u RS, nakon proglašenja vanredne situacije, stižu potresne slike.

-U lošim, nehigijenskim uslovima, bez potrebne medicinske njege, ovdje se smještaju svi, bez znanja da li su zaraženi ili nisu. Kako tvrde iz karantina – niko nije testiran – naveli su u saopćenju PDP-a.

Apeluju da budu testirani.

-Mnogo ih je na jednom mjestu, stalno dolaze novi, a nekoliko ih tvrdi da su zaraženi. Međutim, nema testova koji bi to potvrdili – dodali su iz PDP-a Banja Luka.

Pozvali su nadležne da obezbijede prvenstveno testove, uslove za boravak, ali i da im se vrate lični dokumenti, oduzeti pri ulasku u karantin.