Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Važan sektor propada

Vlast u FBiH 14 godina “pokušava” donijeti strategiju turizma, ali do danas “ne uspijeva”?!

turisti turizam – fena

Vlada FBiH usvoji, ali Parlament FBiH zakoči. Uzalud potrošen novac poreznih obveznika od 683.265 KM

Da je oblast turizma, iako se vlasti hvale da bilježi konstatno dobre rezultate, ipak prepuštena sama sebi, govore ne samo najnovije informacije iz Udruženja turističkih agencija, već i informacije do kojih je došao Ured za reviziju institucija FBiH.

Piše: A. DUČIĆ

Iz Udruženja turističkih agencija BiH nedavno su ustanovili da će u ovoj godini turistički promet dostići tek 40 do 60 posto uobičajenog, što je, istini za volju, dobrim dijelom posljedica pandemija. Ali, ovo zasigurno ne može biti alibi za vlast.

Posebno ne uzme li se u obzir najnoviji nalazi federalnih revizora. Naime, zvuči gotovo nevjerovatno da federalne vlasti od 2007. godine „pokušavaju” usvojiti Strategiju razvoja turizma, što se do danas nije desilo.

Naime, Federalno ministarstvo turizma i okoliša je odlukom Vlade FBiH 2007. godine zadužen za izradu Strategije razvoja turizma u FBiH 2008. – 2018. godine. Prijedlog projekta „Strategija razvoja turizma“ izrađen je uz angažman vanjskih konzultanata, koji je Vlada FBiH krajem 2009. godine usvojila i uputila u parlamentarnu proceduru.

Međutim, na sjednici Zastupničkog doma FBiH koja je održana 2010. godine ovaj Prijedlog nije usvojen. Nakon naknadnih dopuna ovog strateškog dokumenta koje je provelo FMOIT, Vlada FBiH je 2010. godine ponovo usvojila Prijedlog projekta i uputila ga u parlamentarnu proceduru.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH je 2012. godine razmatrao ovaj strateški dokument, ali ga ponovno nije usvojio. Navedeno je imalo za posljedicu, kako ističu revizori, da je FMOIT, radi izmjene i dopune Prijedloga strategije, naknadno zaključilo Ugovor s novim konzultantom. Ovaj Prijedlog je 2017. godine ponovno upućen Vladi FBiH na usvajanje.

Međutim, Vlada je donijela Zaključak u kojem je navedeno da se zbog protoka vremena ne usvaja Prijedlog strategije, te da se on može koristiti za izradu novog strateškog dokumenta u oblasti turizma u FBiH, za razdoblje 2018. – 2028. godine.

-Sukladno navedenom, usprkos svim aktivnostima koje su trajale deset godina i činjenici da su u proces izrade Strategije utrošena proračunska sredstva u iznosu od ukupno 683.265 KM, konstatirano je da ona nikada nije donesena – kaže se u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH.

Inače, pad turističkog prometa iznosio oko 79 posto, s tim da su bolje od prosjeka bili posjećeni Neum i planinski centri.

No, da je strategija prijeko potrebna, a da pandemija ne može biti alibi za nerad vlast govori i podatak da je prosjek popunjenosti smještajnih kapaciteta u BiH prije pandemije iznosio oko 28 posto, dok se u ostatku Evrope taj prosjek kreće oko 58 posto.