Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nova većina

Vlast u USK će formirati NES, SDA, DF i SBiH, sutra već imena ministara

l_d3c3314f946c2ec269bc9d57cb96f04d

Dogovoreno je da mandatar kantonalne vlade u protekle četiri godine Mustafa Ružnić (NES), nastavi obnašati tu funkciju i u narednom periodu

Narodni evropski savez (NES), Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF) i Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) ozvaničile su sporazum o formiranju skupštinske većine, odnosno vlasti u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Dogovoreno je da mandatar kantonalne vlade u protekle četiri godine Mustafa Ružnić (NES), nastavi obnašati tu funkciju i u narednom periodu.

-Ovo je rezultat višemjesečnih neuspješnih razgovora i pregovora ‘Osmorke’, ili konkretnije nedavnog pokušaja Naše stranke i određenih članova Kantonalnog odbora Naroda i pravde da kreiraju neku vrstu političkog prevrata, čime su prekršili sve naše prethodne dogovore i sporazume. Također, na ovaj način želimo prekinuti sve priče o političkom nejedinstvu u Krajini, te uraditi ono što je isključivo u interesu građana. Dobio sam jednoglasnu podršku da ostanem na premijerskoj poziciji, a već je poznata i podjela resora – ministarstava – kazao je Ružnić.

Potvrđeno je da su Narodnom evropskom savezu pripala ministarstva zdravstva, poljoprivrede i građenja. Stranka demokratske akcije dobila je resore financija, pravde i za pitanja boraca. Demokratskoj fronti ovim sporazumom pripala su ministarstva unutrašnjih poslova i obrazovanja, dok je Stranka za BiH dobila Ministarstvo privrede. Predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona bit će iz redova Stranke demokratske akcije.

-U ovoj situaciji je došlo do određenih kontakata stranačkih centrala SDA, NES-a i DF-a kada je u pitanju formiranje vlasti u našem kantonu. Potaknuti tim kontaktima i činjenicom da bismo mogli imati dvotrećinsku većinu u Skupštini, ušli smo u te razgovore i finalizirali dogovor. Mislimo da je ovo adekvatan potez, s obzirom da je iza nas težak period u smislu nestabilnosti i niza problema koje smo imali u funkcioniranju zakonodavne i izvršne vlasti – izjavio je predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini USK Jasmin Musić.

U trenutnom skupštinskom sazivu SDA i NES imaju po osam zastupnika, DF tri, a Stranka za BiH jednog, tako da će u novoj većini Kantonalne skupštine participirati ukupno 20 zastupnika iz ove četiri političke partije.

U opoziciji ostaju Socijaldemokratska partija (SDP) i Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) sa po tri, Narod i pravda (NiP) sa dva, te Naša stranka i Laburistička stranka sa po jednim zastupnikom.

Skupštinski zastupnik Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu Zikrija Duraković nije iznenađen ovakvim raspletom situacije. Smatra da su nakon brojnih neuspješnih pokušaja i propalih pregovora, dvije stranke s najvećim brojem glasova i zastupnika SDA i NES morale preuzeti odgovornost za situaciju u Kantonu.