Oštra poruka iz Strazbura

Vlasti BiH izignorisale Vijeće Evrope, rok do 1. septembra za presudu “Sejdić-Finci”

vijece evrope

Zasjedao je odbor ministara, u jednom od zaključaka konstatira se i skandalozan odnos bh. vlasti prema Vijeću Evrope pa i samom Evropskom sudu za ljudska prava

Odbor ministara Vijeća Evrope razmatrao je u proteklim danima situaciju u BiH vezano za provedbu presude Sejdić-Finci te je objavio zaključke koje trebaju biti upućujući za bh. vlasti u cijelom ovom procesu.

Piše: A. DUČIĆ

Međutim, u jednom od zaključaka konstatira se i skandalozan odnos bh. vlasti prema Vijeću Evrope pa i samom Evropskom sudu za ljudska prava. Naime, Odbor ministara Vijeća Evrope konstatuje da vlasti BiH, ne samo da nisu učinili ništa na provedbi presude Sejdić-Finci, već da uopće nisu u pisanom obliku dale nikakve informacije od posljednjih odluka Odbora vezano za ovu situaciju.

Odbor je, pak, sa zanimanjem zabilježio informaciju pruženu tokom sastanka o nedavnom uspostavljanju Interresorne radne grupe zadužene za pripremu izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva i pozvao vlasti da redovno obavještavaju Odbor o daljnjim koracima poduzetim u provođenju ovih presuda.

Ministri su, pak, izrazili su svoju najveću zabrinutost zbog nedostatka opipljivog napretka u usvajanju mjera predviđenih da osiguraju da Ustav Bosne i Hercegovine i njegovo izborno zakonodavstvo budu u potpunosti usklađeni s presudama Evropskog suda.

Odbor ministara podsjetio i naglasio da zadržavanje postojećeg diskriminatornog izbornog sistema predstavlja očito kršenje zahtjeva Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Odbor još jednom ponovio presudnu važnost obaveze tužene države, preuzete prema članu 46. Konvencije, da se odmah, u potpunosti i djelotvorno pridržava presuda Suda kako bi se osigurala maksimalna moguća naknada za utvrđene povrede.
Pozvali su bh. vlasti da ubrzaju proces izborne reforme kako bi se Ustav i zakonski propisi u potpunosti uskladili s presudama Evropskog suda.

Pozvali su bh. vlasti Bosne i Hercegovine da osiguraju da se do 1. septembra 2021. pripremi nacrt prijedloga izmjena Ustava i Izbornog zakona tako da se izbori 2022. održe pod uvjetima koji su u skladu s Konvencijom.