Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

neuspješni pregovori

Vlasti RS-a nisu udovoljili poslodavcima. Dodik: Minimalac ostaje 900 KM

Banja Luka: Milorad Dodik obratio se javnosti nakon što je protiv njega podignuta optužnica zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Dodik je istakao da RS želi da sačuva kvalitetna radna mjesta, ali ne na uštrb njihovog gubitka i poslodavaca koje, kako je rekao, veoma cijeni i poštuje, jer daju doprinos razvoju entiteta

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da u RS-u ostaje najniža plata od 900 KM.

“Tragamo za konkretnim privrednim djelatnostima i uslugama i onima koji bi mogli da imaju probleme u poslovanju. Moraće da dokazuju da imaju taj problem i država će sa njima te probleme rješavati”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci nakon sastanaka sa privrednicima i predstavnicima Vlade.

Dodik je istakao da RS želi da sačuva kvalitetna radna mjesta, ali ne na uštrb njihovog gubitka i poslodavaca koje, kako je rekao, veoma cijeni i poštuje, jer daju doprinos razvoju entiteta.

Sastanku u Palati Republike prisustvovali su premijer Radovan Višković, ministri finansija Zora Vidović, privrede i preduzetništva Vojin Mitrović, rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, kao i predstavnici Privredne komore i Unije poslodavaca Srpske.

Nema konkretnog dogovora

– Prenijeli smo i Vladi i predsjedniku RS-a sve što smo imali, da su privrednici ugroženi i da je povećanje minimalca od 30 odsto potpuno nestvarivo za dio poslovne zajednice, poručio je Saša Trivić, prvi čovjek Unije poslodavaca Republike Srpske, nakon sastanka predsjednika entiteta Milorada Dodika i privrednika.

Trivić je naveo da na ovakvim sastancima ne treba tražiti rješenja i da je danas samo analizirana situacija na terenu. Kazao je da na sastanku nije bilo riječi o smanjenju najniže plate, pišu Nezavisne.

“U narednih pet do sedam dana ćemo napraviti analizu, nakon toga ćemo vidjeti ko je to najviše pogođen i kako mu se može pomoći. Imamo poslodavce koji mogu bez problema isplatiti 900 KM, ali i one koji to ne mogu. Tražićemo koja su to preduzeća sa problemima, da zaštitimo svako radno mjesto”, kazao je on.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS rekao je da je razgovor bio konstruktivan i da su analizirali sve sektore koji će biti ugroženi odlukom da se najniža plata poveća.

“Mislim da tragamo za rješenjima i da ćemo to uspjeti naći”, naveo je on.

Poručio je da je socijalni dijalog u RS-u zakazao.

“Najniža plata treba da bude najviše do 10. mjeseca, a dogovorili smo da ćemo od sad to odrediti do kraja septembra”, zaključio je Ćorić.