Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Vlasti Saudijske Arabije tvrde da je ova zemlja primila milion izbjeglica

10/09/2015

Arapski mediji kritizirali su kampanju koja se putem društvenih mreža vodi protiv Saudijske Arabije, nakon vala izbjeglica koje iz Sirije svakodnevno pristužu u Evropu.

Aktivisti kao i mnogo evropski zvaničnici javno su kritizirali Saudijsku Arabiju optužujući je kako je zatvorila vrata sirijskim izbjeglicama, koje bježe pred valom ratova, istovremeno prikazujući kako utočište izbjeglicama pružaju mnoge zapadne zemlje.

Ajel.sa navodi kako je Saudijska Arabija do sad izdvojila 500.000.000 KM za izbjelice ne samo u Siriji već i drugim zemljama zahvaćene ratom, te da pomoć ova zemlja upućuje i dalje.

– Oko 1.000.000 Sirijaca boravi u Saudijskoj Arabiji što legalno što ilegalno – navidi Ajel.sa dodajući da dalje da Saudijska Arabija svakodnevno izdvaja milione u pomaganju sirijskih izbjeglica, izbjeglica iz Burme, Somalije, Sudana, Iraka, Afganistana i drugih zemalja.

Saudijska Arabija, navode arapski mediji, prošle je nedelje odobrila milijardu dolara za pomoć Jemenu za oporavak države.

Konačno, da bi izbjeglice iz Sirije došle do Saudijske Arabije moraju proći kroz Siriju, Jordan ili Irak pa tek onda ući u Saudijsku Arabiju, a što donosi velike rizike po izbjeglice. Otuda i preporuka da je izbjeglicama najsigurniji put do Turske pa do evropskih zemalja, prenosi NAP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.