156 otvorenih tendera

Vlasti u BiH kupuju nova službena vozila za 13 miliona maraka

sluzbena-vozila

Dok javnost već odavno upozorava da je broj automobila prevršio svaku mjeru, nekima ipak nije dosta, jer se tenderi i dalje raspisuju

Trenutno je u BiH u toku 156 tendera za nabavku službenih vozila čija se vrijednost procjenjuje na oko 13 milona KM.
Podaci su ovo baze Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), u kojoj su navedeni svi okončani tenderi, kao i oni koji se još vode kao otvoreni, a raspisani su ove ili najranije u toku prošle godine.

Poznato je da je BiH lider kada je u pitanju brojnost voznog parka. Limuzine naših funkcionera mnogo su skuplje nego vozila nekih evropskih lidera, a vrijednost motornih vozila u 75 institucija BiH iznosi nevjerovatnih 107 miliona KM, piše Srpskainfo.

Dok javnost već odavno upozorava da je broj automobila prevršio svaku mjeru, nekima ipak nije dosta, jer se tenderi i dalje raspisuju.

Iako su u tendere uračunata i vatrogasna vozila, skuteri, kombi vozila, kao i električni traktori za aerodrom, veliki broj ipak se odnosi upravo na službene automobile.

Među tenderima koji su na BIRN-ovoj bazi kategorisani kao „u toku“ „najskuplji“ je onaj koji je objavila Radio televizija Republike Srpske, u kome se traži 20 službenih vozila, a vrijednost tendera procijenjena je na skoro milion KM!

Na vrhu liste svakako je i onaj Opštine Gradiška, koji je raspisao tender za nabavku osam automobila, vrijedan 280.000 KM. Među tenderima je i onaj banjalučke Toplane, Ministarstva civilnih poslova, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, kao i Opštine Sokolac.

Među tenderima je i onaj Grada Trebinja, koji nabavlja vatrogasna vozila vrijedna 280.000 KM, tender su raspisali i u Domu zdravlja u Lakašima, u Vladi Brčko Distrikta, kao i mnogi drugi.

Vidljivo je da je među tenderima od prošle godine ostalo mnogo onih koji se odnose na vatrogasna vozila, vozila za civilnu zaštitu, kao i ostala vozila za sličnu upotrebu, dok su tenderi koji se odnose na kupovinu automobila za funkcionere mahom na vrijeme završeni.