BiH

BH novinari

Vlasti u RS-u moraju prestati stavljati ‘mete na čelo’ novinarima

01/10/2021

Upravni odbor BH novinara apeluje na sve uposlenike medija u Republici Srpskoj, ali i na prostoru cijele BiH, da ne dozvole da politički interesi stanu između njih i njihovih kolega, saoćeno je iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari

Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije osuđuje ponašanje najviših predstavnika vlasti i javnih institucija u Republici Srpskoj prema medijima, etiketiranje novinara i medija kao ‘izdajnika’ i ‘zločinaca’, zabranu pristupa informacijama novinarima koje smatraju ‘nepodobnim’ te uskraćivanje mogućnosti novinarima da na pres-konferencijama postavljaju pitanja.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik se po ko zna koji put obrušio na medije čije mu se izvještavanje ne dopada, pa je tako BN televiziju etiketirao kao „dio udruženog zločinačkog poduhvata protiv RS-a“ i „najveće zlotvore u RS-u“. Nakon što je na njegovu tiradu i nedopustive optužbe reagovala novinarka ove TV kuće Slađana Jašarević, Dodik joj je poručio da je ona „veliki izdajnik“ i zaključio da „ovi s BN-a nisu normalni“.

Istovremeno, portparolka bolnice u Trebinju je uoči početka konferencije za medije prisutnima rekla da pitanja direktoru bolnice Nedeljku Lambeti imaju pravo postaviti samo novinari tri odabrana medija, dok ostali ne mogu postavljati pitanja.

– Ovakav pristup čelnih ljudi SNSD-a i predstavnika javnih ustanova prema novinarima i medijima zabrinjavajući je do te mjere da stvara atmosferu straha unutar medijske zajednice u Republici Srpskoj, ali i među građanima ovog entiteta. Selekcija medija na „podobne“ i „nepodobne“, „patriotske“ i „nepatriotske“, „prijateljske“ i „neprijateljske“, sada je već očigledno postala dio mračne agende vlasti u RS-u sa namjerom da i među samim novinarima, urednicima i vlasnicima medija kreiraju međusobnu netrpeljivost i bojazan od kritičkog izvještavanja o političkim moćnicima, koji bi od pojedinih novinara kontinuirano pravili „izdajnike“ u očima građana Republike Srpske – istaknuli su iz Udruženja.

Upravni odbor BH novinara apeluje na sve uposlenike medija u Republici Srpskoj, ali i na prostoru cijele BiH, da ne dozvole da politički interesi stanu između njih i njihovih kolega, saoćeno je iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.