Vlastimir Mijović: Zašto sam građanima potreban u federalnom parlamentu?!

vlastimir mijovic sdp1
Foto: D. B.

U obilju predizbornih pomocija koje ovih dana provode stranke i hiljade kandidata, po svojoj originalnosti i jednostavnosti izdvaja se Proglas koji je biračima uputio Vlastimir Mijović, poznati novinar i politički analitičar koji se, za Federalni parlament, kandidovao na listi Socijalemokratske partije BiH (SDP BiH). Mijovićev proglas prenosimo u cjelosti sa njegove Facebook stranice:

Odgovarajući na pitanje zašto misli da je građanima potreban u federalnom parlamentu, Mijović navodi 11 razloga:

  1. Zato što sam pametniji, sposobniji, iskreniji, pošteniji, obrazovaniji i odgovorniji od ogromne većine onih koji su dosad sjedili u zastupničkim klupama!

2. Zato što sam svojim dosadašnjim društvenim i javnim angažmanom uvijek bio na strani slabih i nemoćnih, a protiv pohlepnih, sebičnih, bezosjećajnih pljačkaša koji su na narodnoj nesreći i grbači gradili karijere i sramotne imetke.

3. Zato što sam nebrojeno puta u posljednjih 30-tak godina kritički ukazivao na nacionalizam i korupciju vladajućih struktura, ne plašeći se njihovih prijetnji, odmazde i pokušaja da mi onemoguće profesionalnu i životnu egzistenciju.

4. Zato što u džepu nemam nijednog oraha i nijedne nezarađene marke!

5. Zato što želim da iz Parlamenta pokrenem inicijative koje će konačno povećati odgovornost i kažnjivost vlasti za loš rad te povećavati utjecaj javnosti na ponašanje te vlasti.

6. Zato što sam pravdoljubiv, borben i hrabar, bez obzira na moć raznih halki, klanova i pljačkaških koalicija.

7. Zato da djelovanjem u Parlamentu pokažem da se i mirnim, političkim putem može zaustaviti orgijanje kriminalne, nepoštene i korumpirane vlasti.

8. Zato da promovišem tri ključna ljudska prava koja vlast građanima treba da obezbijedi:

– Pravo na život (potpuno besplatno i kvalitetno zdravstvo koje treba brzo i radikalno reformisati)

– Pravo na rad (pokretanje državnog projekta za brzo i masovno zapošljavanje)

– Pravo na jednake šanse (rat sa korupcijom i rigorozno kažnjavanje svih njenih aktera koji, korupcijom, građanima kradu i otimaju ono što njima zapravo pripada).

9. Da sa parlamentarne govornice promovišem pravo na organizovane masovne proteste, sve do vaninstitucionalnog (uličnog) otpora lošoj vlasti.

10. Da ohrabrim pametne, sposobne, poštene i obrazovane ljude da se uključe u borbu za vlast koju smo, svojom ćutnjom i pasivnošću, prepustili bolesnim karijeristima, rođačkim klanovima, beskrupuloznim političko-poslovnim halkama i svakovrsnim profiterima i kriminalcima kojim su građani samo sredstvo za ispunjavanje njihovih nepoštenih ambicija i prohtjeva.

11. Da doprinesem procesu stvaranja jedne uistinu sposobne, borbene, poštene i odgovorne stranke, u kakvu se polako ali sigurno pretvara SDP, jedina partija koja za ove izbore nudi jasnu i detaljnu viziju izlaska iz krize i jedina koja pokazuje snagu da samokritički progovori o svojim dosadašnjim neuspjesima, lutanjima, zabludama i greškama.