Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VM BiH podržava stalnu kontrolu granica u jeku povećanog priliva migranata

salakovac_migranti_CK

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je održalo 146. sjednicu i raspravljalo o nizu pitanja, uključujući i zaštitu imovine BiH u Hrvatskoj i stanju u oblasti migracija.

Vijeće ministara razmatralo je Informaciju o aktivnostima u vezi sa zaštitom imovine i prava Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj. Vijeće je od resornih ministarstava te Pravobranilaštva, predstavnika BiH u Stalnom zajedničkom odboru viših predstavnika država nasljednica da za narednu sjednicu pripreme detaljnu informaciju sa prijedlogom mjera kako bi se zaštitila imovina BiH u Hrvatskoj, ali i drugim susjednim državama.

Vijeće ministara BiH upoznato je sa aktuelnim stanjem u oblasti migracija i povećanim prilivom migranata u Bosni i Hercegovini te i dalje očekuje kontinuiranu kontrolu bh. granice prema Srbiji i Crnoj Gori, odnosno uključivanje raspoloživih policijskih kapaciteta sa nivoa BiH.

Na sjednici je bilo govora i o pripremama za održavanje donatorske konferencije u Sarajevu na kojoj bi neke države i međunarodne organizacije mogle da finansijski pomognu u prevazilaženju migrantske krize u BiH.

Vijeće ministara očekuje od Vlade Federacije BiH potrebnu odluku u vezi s objektom Ušivak kod Hadžića i objektom u Unsko-sanskom kantonu koji trebaju biti dodijeljeni za smještaj migranata. Nakon toga će se hitno pristupiti njihovom opremanju i smještanju migranata.

Od početka godine do 13. juna u Službi BiH za poslove sa strancima prijavljeno je 6.513 nezakonitih migranata, od kojih je 5.887 iskazalo namjeru da zatraži azil, dok je njih 611 podnijelo takav zahtjev.

Nijednom migrantu nije odobren azil u BiH, a od ukupnog broja migranata koji su ušli u BiH, kako je rečeno na sjednici, njih 70 posto je napustilo našu državu.

BiH je po Sporazumu o readmisiji iz Hrvatske prihvatila 292 lica, dok je 571 migrant iz BiH vraćen u druge države po istom osnovu.

Prioriteti Akcionog plana previđaju jačanje Granične policije BiH radi bolje kontrole granice i sprečavanja nezakonitih ulazaka na teritoriju BiH, jačanje kapaciteta Službe za poslove sa strancima i Sektora za migracije Ministarstva sigurnosti, jačanje kapaciteta u području azila i intenziviranje borbe protiv krijumčarenja migrantima, kao i jačanje readmisijskih kapaciteta uz realizaciju sporazuma o readmisiji.

U saopćenju Vijeća ministara se također navodi da je Vijeće danas, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o usvajanju Državnog godišnjeg programa za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu.

Program je pripremilo Vijeće za zaštitu potrošača BiH radi unapređenja kvaliteta života bh. građana i usklađivanja ove oblasti sa standardima Evropske unije.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o načinu korištenja prenesenih namjenskih sredstava uplaćenih na ime dodijeljene dozvole za univerzalne mobilne telekomunikacijske sisteme u 2015. godini u iznosu 17.602.470,00 KM.

Od ovih sredstava 14.962.099,50 KM ili 85 posto usmjerava se na finansiranje pripreme i izgradnje cestovne infrastrukture, a 2.640.370,50 KM ili 15 posto usmjerava se na razvoj sektora komunikacija.

Vijeće ministara BiH donijelo je danas i Odluku o odobravanju projekta „Nadogradnja carinskog podsistema informacionog sistema Uprave za indirektno oporezivanje“, vrijednog milion maraka koji će biti osiguran iz sredstava klirinškog duga Ruske Federacije.

Nadogradnja postojeće verzije carinskog podsistema unapređuje daljnju primjenu EU zakonodavstva u ovoj oblasti.

U sklopu projekta, između ostalog, bit će uspostavljen web portal „e-carina“.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o rezultatima istraživanja javnog mnijenja „Stavovi građana o članstvu u Evropskoj uniji i procesu integracija u Evropsku uniju“ provedenog u martu i aprilu 2018. godine. Prema istraživanju više od 56 posto građana BiH podržava ulazak u EU.

Ulazak u EU podržava 70,6 posto ispitanika iz Federacije Bosne i Hercegovine, 30,3 posto ispitanika iz Republike Srpske, te 75,5 posto ispitanika iz Brčko Distrikta BiH.