Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VM: Odbijen Nacrt zakona o krivičnom postupku

vijece ministara bih sjednica

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH na dnevni red nije stavljen Nacrt zakona o krivičnom postupku koji je predložilo Ministarstvo pravde, a usvojene su izmjene Zakona o OSA-i i upućene u dalju parlamentarnu proceduru.

Naime, predloženi Nacrt zakona o krivičnom postupku od relevantnih stručnjaka, pravosudnih institucija BiH, kao i od strane međunarodnih faktora u BiH, ocijenjen kao neusklađen sa međunarodnim standardima, poput UN konvencija o borbi protiv transnacionalnog organiziranog kriminala i dr., kojih je BiH članica, i koji zahtijevaju ingerencije i jurisdikciju države na cijeloj teritoriji.

Predloženi Nacrt ograničava i ruši nadležnosti države, i dio članova Vijeća ministara je smatrao da bi bilo nezbiljno takav Nacrt uvrstiti u dnevni red sjednice.

Nakon što je Ustavni sud BiH prošle godine sporne odredbe proglasio neustavnim, dostavljen je rok od šest mjeseci za donošenje izmjena Zakona o krivičnom postupku.

Reagirala je i Ambasada SAD-a, osnivanjem ekspertne grupe koja je napravila i Ministarstvu proslijedila prijedlog zakonskog rješenja.

Ministarstvo pravde je, uz saglasnost Vlade RS-a, taj prijedlog “skratilo” za ključne odredbe te ga takvog dostavilo Vijeću ministara BiH.

Razlika između prijedloga Ministarstva pravde i onog kojeg je dostavila ekspertna grupa je u suštinskim odredbama koje u potpunosti mijenjaju pravosudni sistem naše zemlje i mogućnost borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.