Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlament bih

VMBiH da poništi tender za kupovinu zgrade UIO na koji se javila samo firma Dodikovog kuma

260619borenovic

Poslanik PDP-a Branislav Borenović iznio tvrdnje da je za zgradu odobreno oko 37 miliona KM, a da je firma za koju navodi da je u vlasništvu kuma Milorada Dodika ponudila da taj posao obavi za oko 100 miliona maraka

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu podržao je inicijativu zastupnika PDP-a Branislava Borenović i Mire Pekić da ovaj dom obaveže Vijeće ministara BiH da se u roku od sedam dana poništi javna nabavka kupovine poslovne zgrade za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje (UIO)BiH u Banja Luci.

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

Inicijativa je podržana uz dodatnu obavezu da se Domu dostave dodatne informacije o ovoj nabavci.

U obraćanju Domu u vezi s ovom inicijativom Borenović je kazao da se na tender za ovu nabavku krajem prošle godine javio samo jedan ponuđač i to prema njegovim riječima firma u vlasništvu kuma predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Borenović je kazao da je UIO odlukom Vijeća ministara BiH odobreno oko 37 miliona KM za nabavku poslovne zgrade u Banja Luci, ali da je firma koja je poslala ponudu tražila oko 98 miliona KM.

– Ponudili su cijenu od nenormalnih, beozbranih, skoro 100 miliona maraka. Dodatnih 61 milion maraka za tu zgradu je dovoljan da se kupi tri miliona vakcina i izvši masovna vakcinacija građana u BiH ako je prosječna cijena kao ona definisana u okruženja. Naša poruka je da treba da se zatraži da se nađe realnije, adekvatnije rješenje u skladu s realnim potrebama i u skladu s tržišnim cijenama, a ne da se ide s bezobraznom avanturom po vjerovatno dogovorenoj šemi. Po podacima koje smo dobili, UIO je za ovih 16 godina koliko postoji platila 5,7 miliona KM zakupnine, što znači da bi se zakup mogao plaćati još 260 narednih godina . Jer, 37 miliona KM je solidan novac za koji se može kupiti adekvatan prostor do 15.000 kvadratnih metara – kazao je Borenović.

Tokom rasprave poslanik HDZ-a Predrag Kožul kazao je da ukoliko su brojke koje je iznio Borenović tačne, da je onda poništenje ove javne nabavke “vrlo realna opcija”.

– Ovo su ozbiljne tvrdnje, zato bih volio da imamo ozbiljnu informaciju o ovom tenderu, jer neke stvari djeluju mi nelogično i potrebno je da na temelju detaljne informacije zauzmemo stav o tome – kazao je Kožul.

Alma Čolo, zastupnica SDA kazala je tokom rasprave da nema dilemu da inicijativu za poništenje javne nabavke zgrade za UIOBiH treba podržati, ali je ocijenila i da UIO i ne može realizirati ovu nabavku jer kako je kazala za tu namjenu odobreno je oko 37 miliona maraka, a ponuđač traži oko 98 miliona KM.