Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vođa “Crvenih beretki” uhapšen u Doboju zbog ratnog zločina

BiH

sipa

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Doboja uhapsili Slobodana Karagića zvanog Karaga (rođen 1952. godine) zbog sumnje da je kao vođa jedinice Crvene beretke, koja je djelovala u okviru CSB Doboj, tokom 1992. godine, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, javlja Anadolu Agency (AA).

“Osumnjičeni se tereti da je kao vođa jedinice Crvene beretke, početkom maja 1992. godine, učestvovao u napadu i okupaciji grada Doboja, kada su pripadnici navedene jedinice, vršili hapšenja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su po naređenju osumnjičenog zatvarani u logor koji se nalazio u vojnim hangarima u blizini poduzeća Bosanka, u naselju Usora u Doboju”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Također se navodi i da je osumnjičen i za ubojstvo najmanje 12 žrtava bošnjačke nacionalnosti koje su u mjesecu maju 1992. godine izvedene iz zatvora “Spreča” u Doboju i odvedene u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag, a nakon čega su strijeljani na jednom lokalitetu, a čijem strijeljanju je kao zapovjednik jedinice Crvene beretke, prisustvovao osumnjičeni Karagić.

On je osumnjičen da je lično, sam kao i sa drugim osobama, počinio silovanje dvije maloljetne žrtve bošnjačke nacionalnosti u ljeto 1992. godine. Također, osumnjičeni je pod istragom zbog rušenja džamije u naselju Miljkovac u Doboju, koja je u mjesecu maju 1992. godine, uništena podmetanjem eksplozivne naprave.

Osumnjičeni se tereti i da je tokom mjeseca juna 1992. godine, na području Teslića, zajedno sa drugim pripadnicima jedinice Crvene beretke, vršio nezakonita hapšenja i zatvaranja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Teslića, nakon čega je počinjeno njihovo fizičko i psihičko zlostavljanje, a dio civila je tom prilikom ubijen ili se vode kao nestali.

“Slobodan Karagić je pod istragom i osumnjičen za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH. Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti sproveden postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.