Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Voda s Vrela Bosne i dalje zagađena, pronađena bakterija Escherichia coli

BiH

vrelo bosne

Voda s Vrela Bosne i dalje je zagađena i nije za piće, potvrdio je Feni ljekar u Službi za zaštitu i unapređenje životne sredine Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Zlatan Hamza.

Zavod za javno zdravstvo KS-a je krajem juna uradio analizu vode na zdravstvenu ispravnost na Vrelu Bosne i analiza je pokazala prisustvo bakterije Escherichie coli, kao i broj koliformnih klica.

– Rađena je analiza na mikrobiološku i fizičko-hemijsku ispravnost vode na samom izvoru vrela Bosne i opet se pokazalo prisustvo bakterije Escherichie coli, kao i broj koliformnih klica što opet vodi do zaključka da je u pitanju svježe fekalno zagađenje, pojasnio je Hamza.

Istakao je da se Zavodu za javno zdravstvo KS-a javlja veliki broj građana koji misle da je u pitanju voda iz gradskog sistema vodovoda.

– Moram naglasiti da je ovo netretirana voda sa samog izvora i da je voda koja je u sistemu gradskog vodovoda ispravna i nema nikakve veze s ovom izvorskom vodom, istakao je Hamza.

Dodao je da je na Vrelu Bosne postavljena tabla s upozorenjem da voda s izvorišta nije za piće.

Zavod za javno zdravstvo KS-a će informaciju o rezultatima analize vode na Vrelu Bosne za juni poslati Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu prostornog uređenja KS-a, Kantonalnoj javnoj ustanovi za zaštićena prirodna područja i kantonalnoj inspekciji.