Tomislavgrad

Voda ugrozila brojne objekte i puteve

vodostaj333

Došlo je i do porasta vodostaja rječice Ričine, koja je dostigla svoj najveći nivo u tomislavgradskim naseljima Omolje, Seonice i Crvenice te se opasno približila pojedinim porodičnim gazdinstvima

Poplave izazvane otapanjem snijega i obilnom kišom na području tomislavgradske općine ugrozile su nekoliko stambenih objekata i puteve u naseljima ispod Ljubuše.

Podzemne vode poplavile su brojne podrumske prostorije i pomoćne objekte u tim naseljima, kao i lokalne puteve.

Bujične vode koje su se uslijed naglog pada temperature zaledile na cesti otežavaju saobraćanje na dionici ceste od naselja Lug do Oplećana.

Iz Općine Tomislavgrad također upozoravaju da je došlo do izlijevanja vode i njenog smrzavanja na kantonalnoj cesti koji povezuje Tomislavgrad s Blidinjem ispod naselja Rašćani, kao i na lokalnoj cesti od Borčana prema Crvenicama.

Došlo je i do porasta vodostaja rječice Ričine, koja je dostigla svoj najveći nivo u tomislavgradskim naseljima Omolje, Seonice i Crvenice te se opasno približila pojedinim porodičnim gazdinstvima.

Prema izjavama mještana koji posjeduju svoje objekte u blizini korita rječice Ričine, njihovi objekti trenutno nisu poplavljeni, ali se situacija prati s velikim oprezom.

Razina vode ispod mosta u Kovačima kod Tomislavgrada nije zabrinjavajuća i ne prijeti izlijevanje iz korita na magistralnu cestu prema Posušju, kao što je to bilo prije nekoliko godina, kazano je iz MUP-a Kantona 10.