Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majstorović za Fokus.ba: Očekuju nas razne vrste ekstremnih pojava

Zagreb, 30.06.2017 – Djevojka s osmjehom i bosonoga uzivala u ljetnom pljusku

Jedan od vodećih bh. stručnjaka u oblasti meteorologije, Željko Majstorović, kazao je u razgovoru za Fokus.ba da će Bosna i Hercegovina u narednom periodu osjetiti posljedice klimatskih promjena te da se mogu očekivati razne vrste ekstremnih pojava.

Komentarišući skoro pa apokaliptiče prizore iz pojedinih njemačkih gradova, sa bujicama vode koje nose sve pred sobom, Majstorović je kazao da klimatske promjene napreduju polako, ali sigurno.

“Početkom milenija se govorilo o povećanju srednje globalne temperature od 0,6 stepeni Celzija za sto godina, a sada je to već preko jednog stepena Celzija, što će reći da zagrijavanje ubrzava. Razlika srednje temperature  Sarajeva i Mostara je  čitavih 5 stepeni Celzija, pa žive ljudi i u Mostaru gdje znatno toplije. Postavlja se pitanje čemu onda alarm zbog jednog stepena?  Međutim, riječ je o globalnom procesu. Griju se i okean i kopno i atmosfera. Zahvaljujući tome sve su snažniji procesi u atrmosferi i sve su učestaliji ekstremi, i temperature i padavina, pa  i vremenskih nepogoda”, kazao je Majstorović za Fokus.ba.

Ovaj stručnjak je istakao da će prema sezonskoj prognozi ljeta, promjenljivo vrijeme potrajati.

Željko Majstorović

“Prema tome nepogode raznih vrsta se mogu očekivati, naročito one lokalne, slično onim u Karlovcu u Hrvatskoj. Najgori su ekstremi u padavinama. S jedne strane imamo suše, s druge poplave, pa je ukupni bilans padavina sve lošiji bez obzira na to što su sume padavina iste, jer se u brdsko planinskom području višak vode brzo slije nizbrdo i beskorisno ode u more. Vrlo malo ostaje u podzemlju, odakle izviru naše rijeke, a u skladu sa tim i poljoprivreda osjeća taj deficit”, rekao je Majstorović.

Duži stabilniji period u BiH se očekuje tek krajem jula i početkom augusta.

“U tom periodu bi moglo buiti i ekstrema. Da li će to biti  rekordi, to je nemoguće sada znati”, zaključio je Majstorović.