Vodosnabdijevanje Sarajeva u protekla tri dana uredno, ali i dalje se čeka kiša

BiH

Vodosnabdijevanje

Predsjednik mobilnog tima za normalizaciju vodosnabdijevanja KJKP “Vodovod i kanalizacija” Kenan Đipa izjavio je danas Feni da je vodosnabdijevanje Kantona Sarajevo u posljednja tri dana uredno, ali da se bez obilnijih padavine ne može očekivati značajnije poboljšanje.

– Od prvog dana Bajrama do danas situacija sa vodosnabdijevanjem u Sarajevu je, što se tiče dnevnih sati, uredna. Prvi dan Bajrama je bilo toplo vrijeme i zabilježili smo veću potrošnju, ali je ipak cjelodnevno snabdijevanje bilo uredno. Tog dana poslijepodne zbog kvara na pumpnoj stanici Centar došlo je privremenog prekida u vodosnabdijevanju, ali je kvar otkonjen za nešto više od sat vremena – kazao je Đipa.

roblem sa vodosnabdijevanjem Kantona Sarajevo zaista se u narednom periodu mora sistemski rješavati da građane i potrošače više ne bi dovodili u ovakvu situaciju. U tom smislu potrebno je djelovati u dva pravca, raditi na rekonstruciji vodovodne mreže i otkrivanju nelegalnih potrošača vode

Jučerašnja kiša nije mnogo popravila stanje jer se na akumulacijama, kako je dodao, ne može očekivati poboljšanje bez obilnijih padavina.

– Uslijed smanjene potrošnje vode zbog zahlađenja vodosnabdijevanje Kantona je trenutno uredno jer su se stvorile određene akumulacije vode u rezervoarima, kao i zbog toga što u noćnom terminu svakodnevno obaramo pritisak – dodao je Đipa.

Naveo je da je u podzemnim akumulacijama nizak nivo vode, ali da se, ukoliko se nastavi period zahlađenja i padavina, može očekivati poboljšanje na podzemnim akumulacijama i izvorištima.

Međutim, povećavanje nivoa vode u akumulacijama ne znači i rješavanje problema vodosnabdijevanja u Sarajevu.

– Problem sa vodosnabdijevanjem Kantona Sarajevo zaista se u narednom periodu mora sistemski rješavati da građane i potrošače više ne bi dovodili u ovakvu situaciju. U tom smislu potrebno je djelovati u dva pravca, raditi na rekonstruciji vodovodne mreže i otkrivanju nelegalnih potrošača vode – dodao je Đipa.