FBiH

Vodostaj rijeka stagnira ili je u opadanju

Приједор – ниво Сане

Vodostaji jezera, rijeka i rječica na području Hercegovačko-neretvanskog kantona su u opadanju i nema opasnosti od izlijevanja iz korita

Vodostaj rijeke Une u gradu Bihaću koji je izmjeren jutros u 08.00 sati, iznosio je 56 cm, a jučer 58 cm (kritična tačka je 100 cm).

Prema izvještaju Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), u Tuzlanskom kantonu vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati, iznosio je 199,36 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje od jučer, nivo vodostaja je isti. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,10 m3/s.

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 07.00 sati, iznosio je 213 cm i u fazi je opadanja (redovne mjere odbrane od poplava se preduzimaju na 300 cm).

Vodostaji jezera, rijeka i rječica na području Hercegovačko-neretvanskog kantona su u opadanju i nema opasnosti od izlijevanja iz korita.

Na području Zeničko-dobojskog kantona vodostaj rijeka i svih vodenih tokova je u postepenom opadanju, a također je vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Srednjobosanskog kantona u stagnaciji ili opadanju.

U Zapadnohercegovačkom kantonu vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac jutros u 07.00 sati iznosio je 207 cm, s trendom daljnjeg opadanja (jučer u isto vrijeme vodostaj je iznosio 221 cm), dok su redovne mjere obrane od poplava na 280 cm.

Zbog obilnih kišnih padavine došlo je do povećane zamućenosti vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća, te se potrošačima preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Zbog poplava, u općini Bugojno, voda sa sa izvorišta Kruščica i dalje nije za piće, a ni voda sa izvorišta “Ilidža”, Općina Vitez, voda sa izvorišta Stovrela u Cazinu, te voda u općinama Bosanski Petrovac i Ključ nije za piće te se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe.

Vodosnabdijevanje u ostalim općinama je zadovoljavajuće.