Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vodostaj Save raste, stotinjak kuća u Srpcu odsječeno

srbac_poplave_1
foto BNTV

Vodostaj rijeka Save i dalje raste, ali još uvijek nije dostigao nivo kada se proglašava redovna odbrana od poplava, iako se ova rijeka već izlila na priobalnom području srbačke opštine. Na mjernom mjestu kod Srpca danas u 15 sati nivo rijeke dostigao je 707 centimetara, što je za 54 centimetra više u odnosu na prethodni dan, javlja BNTV.

Njen porast uslovio je da i Vrbas raste u donjem toku, tako da je poplavio nekoliko stotina hektara obradivog i drugog zemljišta i blokirao stotinjak kuća nizvodno od mjesne zajednice Kukulje, dijelove sela Lilić, Razboja, Glamočana, Prijebljega i Bajinaca, gdje se pod vodom nalazi i mjesna crkva i groblje, jer se nalaze u nebranjenom dijelu ovog sela.

Potpredsjednik Skupštine opštine Srbac Miloš Budić i privrednik Savo Zrnić iz Razboja, danas su obišli najugroženija područja i jednom broju domaćinstava uručili ribarske čizme, koje su im neophodne da prilaze kućama opkoljenim vodom.

U zaseoku Žabića u Mjesnoj zajednici Lilić odsječeno je 30 domaćinstava, a jedno domaćinstvo i stoka su evakuisani. Voda je prodrla u nekoliko gospodarskih i pomoćnih objekata.

FOTO BN TV

Članovi Civilne zaštite, Crvenog krsta, vatrogasci i pripadnici policije astalno su na terenu i pružaju pomoć najugroženijim, uglavnom staračkim domaćinstvima, u hrani i pitkoj vodi.

Zbog poplava koje su izazvale bujične i oborinske vode, u Područnoj školi Ćukali danas nije bilo nastave jer učenici nisu mogli doći u školu. Ova Mjesna zajednica je još uvijek odsječena od centra opštine. Bujične vode su izazvale klizište na lokalnom putu Nožičko – Stari Martinac, gdje je popustio potporni zid, pa se saobraćaj odvija veoma otežano, kažu u Civilnoj zaštiti.

Načelnik Štaba Civilne zaštite opštine Srbac Borivoje Vrsajković tvrdi da je za sada sve pod kontrolom, te da nema opasnosti od poplava širih razmjera, mada su i sadašnje pričinile dosta teškoća i štete stanovništvu u desetak sela ove vodoplavne opštine. Sve, ipak, zavisi od daljeg razvoja vremenske situacije, a strahuje se od najavljenih padavina narednih dana.

U Derventi proglašena vanredna odbrana od poplava

Opština Derventa proglasila je danas vanrednu odbranu od poplava jer je vodostaj rijeke Ukrine u porastu 15 centimetara svakog sata.

“Ja se nadam da neće doći do najgoreg, ali nisam optimista”, kazao je u izjavi za RTRS Dragoljub Kukić, šef Štaba civilne zaštite Derventa.

Na području Prnjavora situacija se stabilizuje nakon što je tokom protekle noći poplavljeno više od 100 domaćinstava. Rijeke Višnja i Vijaka poplavile su naselja u gradskom dijelu Prnjavora. Danas se povlače u korito, a mještani pokušavaju da dovedu svoje kuće u red.

I u Prijedoru je proglašen prvi stepen zaštite od poplava, javila je lokalna RTV Prijedor…

U Stanarima voda je podavila svinje u jednom poplavljenom domaćinstvu.

U banjalučkim naseljima stabilizovana situacija

U svim naseljima na području Banjaluke, koja su bila pogođena poplavama, klizištima, padavinama i podzemnim vodama od jutros je potpuno stabilizovana situacija nakon intervencije nadležnih gradskih službi.

Vodostaj na Vrbasu i Vrbanji je u opadanju, kao i njihove pritoke, te nema rizika od plavljenja objekata i druge imovine, saopšteno je iz Gradske uprave.

Po nalogu gradonačelnika Igora Radojičića, gradske službe su u stanju pune pripravnosti i nastaviće da prate nivo vodotoka, kao i stanje sa oborinskim i podzemnim vodama koje su usljed velike količine padavine u protekla 24 časa i pravile najviše problema.

Prema podacima Odsjeka za poslove civilne zaštite, gradske službe su u protekla 24 sata intervenisale u naseljima Motike, Šargovac, Dragočaj, Prijakovci, Mišin Han, te Kuljani, Zalužani, Česma i Lauš.

Tokom dana normalizovan je saobraćaj na putu na području Karanovca, koji je bio prekinut zbog začepljenog propusta.

“Zbog odrona, koji je zahvatio dio ovog puta, gradske službe su odgovarajućim znacima obilježile ugroženu dionicu da bi bila očuvana bezbjednost svih učesnika u saobraćaju”, navodi se u saopštenju.

Iz Gradske uprave ističu da se radi na otklanjanju posljedica nepogoda na dijelu puta u naselju Debeljaci, koje će biti nastavljene sutra da bi bio potpuno normalizovan autobuski saobraćaj prema ovom naselju.

Nakon dojave građana, gradske službe su intervenisale i u slučaju pokretanja klizišta u Ulici Dušana i Vlade Kopanje u naselju Lauš, kao i u Debeljacima, te zbog odrona u Srpskim Toplicama i oštećenja mostova u Dragočaju i Potkozarju.

Vatrogasci su ispumpavali vodu iz šest objekata na području Mišinog Hana i Ramića, a imali su i intervenciju u Potkozarju, gdje su uklonjene drvne naplavine ispod mosta koje su dovele do stvaranja vještačke brane.

Prekinut saobraćaj na putu Gradačac-Gračanica, evakuacija stoke kod Modriče