Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vodostaji rijeka i dalje ugrožavaju objekte i poljoprivredna zemljišta

BiH

Izlila rijeka Una

Intenzivne i obilne padavine na području Unsko-sanskog kantona uzrokovale su porast vodostaja rijeka od kojih su neke dostigle kritične tačke, pa je došlo do izlijevanja vode iz korita.

Prema izvještaju Federalne uprave civilne zaštite, vodostaj rijeke Une u gradu Bihaću jučer je u poslijepodnevnim satima dostigao maksimum od 149 centimetara, a u toku noći došlo je laganog opadanja vodostaja i jutros iznosio 141 centimetar.

U mjesnoj zajednici Kulen Vakuf, rijeka Una se izlila iz korita i ugrožava 15 objekata. Voda je u ušla u pomoćne objekte i podrumske prostorije sedam stambenih objekata. Vatrogasna jedinica vrši dopremanje cisternama pitke vode građanima. Nema zastoja u snabdijevanju električnom energijom, niti prekida u telekomunikacijskim vezama.

Zbog izlijevanja rijeke Une u prekidu je bio saobraćaj na regionalnom putu R-408 Kulen Vakuf- Martin Brod, te od sinoć usljed opadanja vodostaja došlo je do uspostave saobraćaja na ovom putnom pravcu.

U naselju Klokot poplavljen je lokalni put Klokot-Pecikovići. Na pomenutom putnom pravcu se nalazi oko 0,5 metara vode, nema ugroženih objekata, dok su u naselju Pokoj, ugrožena su tri stambena objekta od kojih su dva uz magistralni put M-14, a jedno u naselju Zulići. U naselju Zulići rijeka Una se izlila i na lokaciji stadion Velhovo.

U naselju Mujadžići oborinske vode se slijevaju niz lokalni putni pravac Midžići-Čavkići, nema ugroženih stambenih objekata, naselju Vrkašić poplavljena je lokalna putna komunikacija koja vodi od naselja Vrkašić prema magistralnom putu M-5, nema ugroženih stambenih objekata, a u MZ Jezero-Privilica, presječena je komunikacija dijela ulice Regine Atijasa, zbog čega je onemogućen pristup prema pet stambenih objekata.

U općini Velika Kladuša, rijeke Kladušnica, Glinica i Bojna, kao i potoci Vidovščica i Šumatica, izlili su se iz korita i poplavili priobalno poljoprivredno zemljište. Nema ugroženih stambenih i pomoćnih objekata.

Rijeka Sanica u općini Sanski Most se izlila iz korita u naselju Hrustovo. Vodostaj rijeke Sane je opadanju, jutros iznosio je 335 cm( jučer je iznosio 341 cm).

Istovremeno, u općini Ključ, rijeka Sanica se polako povlači sa poplavljenog poljoprivrednog zemljišta u naselju Donja Sanica, nema ugroženih objekata.

Vodostaj rijeke Sane je u stagnaciji i jutros je iznosio 180 centimetara.

U općini Bužim, vodostaj rijeke Bužimnice je u opadanju, ali i dalje su poplavljena priobalna poljoprivredna zemljišta i to od naselja Nanići do naselja Vrhovska. Voda se postepeno povlači sa pomenutih područja, nema ugroženih objekata.

Vodostaj rijeke Une u općini Bosanska Krupa jutros je iznosio 291 cm. Nema ugroženih stambenih i pomoćnih objekata.

Rijeka Una se izlila na poljoprivredno zemljište u mjestu Suvica i kod željeznog mosta. Rijeka Krušnica se izlila iz korita i poplavila priobalno poljoprivredno zemljište u mjestu Krušničke bare, nema ugroženih stambenih i pomoćnih objekata.
Prema dobijenim informaciji iz Općinske službe civilne zaštite općine Drvar, u Kantonu 10, tijekom noći došlo je do opadanja vodostaja rijeke Unac, tako da se voda povukla iz poplavljenih objekata. Putni pravac Drvar- Bastasi i dalje je u prekidu, koristi se alternativni pravac. Kolnik je oštećen i na pravcu prema selu Mokronoge.
Vodostaj rijeka na području Srednjobosanskog kantona je u blagom opadanju. U općini Bugojno vodostaji rijeka su u opadanju, a rijeka Vrbas na području mjesne zajednice Gračanica, povlači se u korito.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros bio je 198,59 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). i u odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 28cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 kubna metra po sekundi.

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros je iznosila u Bosanskom Brodu 580 cm (pripremno stanje), juče 491, Bosanski Šamac 433 centimetra (normalno stanje), juče 291, a Orašje 639 centimetara (normalno stanje), juče 517.

U Zapadnohercegovačkom kantonu, u općini Ljubuški na vodotoku rijeke Mlade -Trebižat, mjerno mjesto Humac, vodostaj jutros iznosio je 281 cm, kada stupaju na snagu redovite mjere od poplava.

Svi vodostaji rijeka na području Zeničko-dobojskog kantona su povećani, i u trendu su opadanja, tome znatno doprinosi i prestanak kišnih padavina.

Na kantonu nema ugroženih stambenih objekata niti putnih komunikacija.