Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vodostaji rijeka u BiH u blagom opadanju

BiH

vodostaj

Na području Unsko-sanskog kantona vodostaj rijeka i rječica su u stagnaciji ili opadanju.

U općini Cazin u naselju Pjanići saobraćaj se odvija usporeno zbog vode koja se zadržala na kolovozu, dok se u naselju Tržac odvija otežano, navodi se u izvještaju do 10.00 sati Federalne uprave civilne zaštite.

TVJ Cazin imala je jednu intervencije na ispumpavanju vode iz stambenog objekta, radi se o jednoj prostoriji u naselju Lojićka.

Općinski štab civilne zaštite Bosanska Krupa jučer je donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće, zbog oštećenja drvenog mosta preko riijeke Une.

U općini Ključ rijeka Sanica je poplavila uže priobalno područje i to poljoprivredno zemljište.

Vodostaj rijeke Une u gradu Bihaću iznosi 104 cm, dok je kritična tačka 100 cm.

TVJ-a Bihać imala je jedanaest intervencija na ispumpavanju vode iz objekata u naseljima: Golubić, Čavkići, Mali Lug, Žegar, Vedro Polje, Harmani i Ceravci.

U općini Sanski Most, vodostaj rijeke Sane iznosi 255 cm, dok je kritična tačka 380 cm.

Na području općina Velika Kladuša TVJ imala je tri intervencije na ispumpavanju vode iz stambenih objekata.

Vodostaj rijeke Save u blagom porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Vodostaj na HA Modrac: Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 197,71 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07,00 nivo je viši za 17 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 4,7 m3/s.

Na području općine Zeničko-dobojski kanton vodostaj rijeka je povišen, ali nisu dostigle tačke izlijevanja.

Na mjernom mjestu u Zenici visina vodostaja u 07.00 sati iznosi 245 cm.

U Srednjobosanskom kantonu u općinama Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Donji Vakuf, Jajce, Busovača, Kiseljak, Travnik i Vitez vodostaj rijeka je povišen, ali u normalnim granicama.

Usljed nevremena praćenog jakom kišom u protekla 24 sata, na području Mostara palo je oko 120 litara po m2, tako da je evidentno povećanje nivoa rijeke Neretve i njenih pritoka Radobolje i Bune. Nivo rijeke Neretve porastao je za oko pet metara, kao i porast nivoa vode na hidroakumulacijama na rijeci Neretvi.

Zbog problema odvoda oborinskih voda u Mostaru kao i prigradskim naseljima, došlo je do plavljenja i blokiranja pojedinih dijelova grada.

Najteža situacija je bila u naselju Eksperiment, zatim u Dubrovačkoj,Vukovarskoj, Radićevoj i Ilićkoj ulici, te Bakijnoj Luci, dok je Radobolja svojim izlijevanjem ugrozila objekte na Balinovcu, kod hotela Bevanda i dijelu ulice Smoljana. Zbog vodene bujice koja se slijevala sa Raške gore, prigradsko naselje Raštani bilo je djelimično poplavljeno, a prilaz blokiran. Poplavljen je veći broj stambenih, poslovnih, podrumskih i garažnih prostora.

Pripadnici PVJ Grada Mostara imala je oko 50 intervencija na ispumpavanju vode na čitavom području Mostara. PVJ radila je na ispumpavanju vode iz poplavljenih gradskih, stambenih, poslovnih, podrumskih i garažnih prostora.

PVJ imala je tehničku intervenciju na zgradi SUD-a u Čapljini, te tehničku intervencija uklanjanja stabla i granja s prometnice M-17 u Počitelju.

U toku jučerašnjeg popodneva na podrućju općine Konjic, jak pljusak kiše izazvao je manje probleme u odvijanju saobraćaja, kao i otežan protok oborinskih voda, koje su izazvale izlijevanje šahtova u više podruma i objekata. PVJ imala je jednu intervenciju sinoć u ulici Varda 32, gdje je došlo do naglog izljevanja šahtova u podrume i kuće. U toku današnjeg dana kiša je nastavila da pada, ali manjeg inteziteta. Trenutno stanje je pod kontrolom.

Zapadno-hercegovački kanton – općina Ljubuški, na vodotoku rijeke Mlade-Trebižat od jutros u 04.45 sati uvedene su vanredne mjere odbrane od poplava. Iste se mjere uvode u trenutku kad vodostaj na mjernom mjestu Humac dosegne 330 cm. Trenutno je na istom mjernom mjestu vodostaj 338 cm. Za potrošače vode koji se snabdijevaju sa izvora rijeke Vrioštice voda i dalje nije za piće.

Općina Grude – HE Peć Mlini zbog visokog vodostaja na području Ljubuškog od 20.30 sati sinoć potpuno je do daljnjeg obustavila rad. Vodostaj na mjernom mjestu Nuga u 08.00 sati iznosio je 252,98 m n/v sa tendencijo rasta 10 cm na sat. Za sada nema većih šteta na poljoprivrednim površinama. Tokom protekle noći zbog poplavljenih podruma i prizemnih dijelova stambenih i privrednih objekata sve vatrogasne jedinice imale su cijelu noć angažovane.

Na području Kantona 10 u protekla 24 sata padala je vrlo jaka kiša, te je došlo do porasta vodostaja potoka i rijeka. Došlo je do izlijevanja rijeka Žabljaka i Sturbe u općini Livno, a stambeni objekti nisu poplavljeni. Trenutno kiša ne pada i vodostaji su u opadanju.