Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vodostaji rijeka u BiH u opadanju

vodostaj
FOTO: Ilustracija

Vodostaj Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja Save izmjerena jutros u 07.00 sati u Bosanskom Brodu iznosila je 668 cm (pripremno stanje), jučer 702 cm, u Bosanskom Šamcu 565 cm (pripremno stanje), jučer 580 cm, a u Orašju 787 cm (pripremno stanje), jučer 780 cm.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 200,26 m.n.m. (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 6 cm (trenutno opada 0,5 cm/sat). Ispust kroz temeljne otvore iznosi 95,1 m3/s.

Prema izvještaju Općinske službe civilne zaštite Doboj Istok, na osnovu Odluke općinskog načelnika od 8. marta na snazi je stanje prirodne nesreće. Pod vodom je oko 150 Ha poljoprivrednog zemljišta. Svi lokalni vodotoci su unutar svojih korita, a trenutno nema poplavljenih objekata. Općinska službe civilne zaštite prati stanje u zonama aktivnih klizišta.

Načelnik Općine Gračanica 10. marta donio je Odluku o proglašenju stanja neposredne opasnosti od klizišta i poplava na području općine Gračanica. Pod vodom je oko 120 Ha poljoprivrednog zemljišta. Vodostaj Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 06.00 sati iznosio je 392 cm (niži za 3 cm u odnosu na protekla 24 sata).

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojskog kantona je povišen i u granicama je normalnog vodostaja. Vodostaj Bosne je normalan.

Zbog povoljnih vremenskih prilika i prestankom oborina na poplavnom području Imotsko-Bekijskog polja na toku rijeke Tihaljina-Mlade-Trebižat i rijeke Vrioštice od jučer u 09.00 sati prestale su mjere redovne odbrane od poplava. Vodostaj u 19.00 sati na mjernom mjestu Humac iznosio je 271 cm sa tendencijom daljnjeg opadanja, saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.