BiH

Borba s poplavama

Vodostaji rijeka u USK u porastu, očekuje se stabilizacija vremena

14/05/2019

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK donijelo je Odluku o prekidu nastavnog procesa u svim osnovnim i srednjim školama u kantonu danas i sutra, ponajviše zbog neprohodnosti određenih lokalnih putnih dionica

Kiša na području Unsko-sanskog kantona (USK) danas pada značajno manjim intenzitetom u odnosu na prethodna dva dana i u narednim satima se očekuje potpuna stabilizacija vremenskih prilika. Poplave su još jučer prouzrokovale proglašenje stanja prirodne nesreće u općinama Sanski Most i Bosanska Krupa, gdje su i skoncentrisane najznačajnije snage pripadnika Federalne i Kantonalne uprave civilne zaštite.

Vodostaji rijeka u USK sada su u blagom porastu i u nastavku se prognozira stagnacija, te opadanje prvenstveno nivoa Sane i Une. Iz Kantonalne uprave civilne zaštite potvrđeno je kako većina pritoka i rječica već stagniraju, ili imaju tendenciju opadanja vodostaja.

Sana je nadmašila kritičnu tačku i trenutni vodostaj je 441, dok je Una u Bihaću još 22 centimetra ispod kritičnog nivoa od jednog metra.

-Danas smo mnogo optimističniji, odnosno situacija je značajno prihvatljivija u odnosu na jučer. Intenzitet padavina je manji, a vodostaji svih rijeka su za sada u blagom porastu. Imamo četrdesetak poplavljenih stambenih objekata i priličnu štetu na komunalnoj infrastrukturi, međutim čim se potpuno smiri situacija krećemo sa sanacijom – riječi su načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK donijelo je Odluku o prekidu nastavnog procesa u svim osnovnim i srednjim školama u kantonu danas i sutra, ponajviše zbog neprohodnosti određenih lokalnih putnih dionica.

-Zajedno sa pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite procijenili smo da trenutno nema potrebe za uvođenjem vanrednih mjera za područje cijelog kantona. Svi smo na terenu i pratimo situaciju – naglasio je premijer USK Mustafa Ružnić.

Najveće probleme u Bihaću i dalje stvaraju kanali za odvodnju oborinskih voda.

-Oni su prouzrokovali plavljenje 46 stambenih i pomoćnih objekata, međutim sve službe su na terenu i dosada smo pravovremeno i adekvatno reagovali. Intervenisali smo u naseljima Mali i Veliki Lug, Pokoj, Vedro Polje, Kamenica, Gata, Klokot, Vrsta i Založje i situacija je trenutno pod kontrolom. Najvažnije je da nije došlo do izlijevanja Une iz korita i procjene su i da neće – rekao je šef Civilne zaštite Grada Bihaća Fuad Dedić.

Na području Cazina otežan je ili onemogućen saobraćaj na nekoliko lokalnih putnih dionica, dok je zbog izlijevanja rječice Horljave i dalje odsječeno naselje Vilenjača. Na jednom od putnih pravaca u Bosanskoj Krupi došlo je do odrona, zbog čega je privremeno zaustavljen saobraćaj.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.