Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Civilna zaštita u pripravnosti

Vodstaji rijeka u RS-u u porastu, prekidi u isporuci struje

vodostaj333

Najveći rast vodostaja ima Bosna u dobojskoj regiji, oko 90 centimetara

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske saopćila je kako su rijeke u ovom bh. entitetu u porastu, ali ispod kote redovne odbrane od poplave, javlja Anadolu Agency (AA).

“Iz RHMZ RS i naših područnih odjeljenja imamo informaciju da veći vodotoci u Republici Srpskoj imaju rast nivoa toka, ali ispod kote redovne odbrane od poplave. Najveći rast vodostaja ima Bosna u dobojskoj regiji, oko 90 centimetara”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako Sava ima povećanje vodostaja u prosjeku oko 30 centimetara, a u opštini Jezero voda rijeke Plive i rječice Jošavke zaplavila je nekoliko kuća. Pojedine putne dionice zatvorene su za saobraćaj.

Jak vjetar uzrokovao je štetu i prekid isporuke električne energije potrošačima, a monterske ekipe nadležnih elektrodistribucija su na terenu u Banjoj Luci, općini Istočnoj Ilidži, Istočnom Novom Sarajevu, Palama, Sokocu, Rogatici…

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) motri situaciju, izvršava i pripravna je da izvrši svoje zakonske zadatke, dodaje se na kraju.