Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vojni penzioneri pregovaraju s Vladom: Nema više čekanja i odugovlačenja

BiH

protesti vojnih penizonera (5)
Foto: I. Kralj

U zgradi Vlade FBiH u toku su pregovori predstavnika Vlade i vojnih prenzionera Armije RBiH i HVO-a.

Nekoliko stotina okupljenih bivših boraca ponovo traže da utvrđeni prijedlog zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca u proteklom ratu bude upućen u parlamentarnu proceduru.

Predsjednik Saveza udruženja vojnih penzionera FBiH Hilmija Suljić je poručio da nema više oduglovačenja.

“Za nas nema više odugovlačenja i zaustavljanja. Moramo ostvariti svoja prava, a put ostvarivanja prava je Vlada FBiH, Parlament i glasanje za zakon u Parlamentu. Sve će biti transparentno”, poručio je Suljić.

Rifat Tirak, predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika FBiH, kaže da su bivši borci ponovo danas na ulicama zbog toga što Vlada FBiH nije uradila ništa od toga što je obećala.

“Radi se o zakonu koji nas vraća u prava koja su nam oduzeta još 2013. godine tim tzv. pokvarenim Helezovim zakonom. Promijenjeni su osnovica i koeficijent. Ja imam 39 godina radnog staža, a imam tri rješanja od PIO-a, gdje se svaki put svako rješenje razlikuje po koeficijentu, a zadnje se razlikuje i po osnovici i po koeficijentu. To je protuzakonito i diskriminacija. Vlada je čak formirala i interresornu gurpu i 15. decembra prošle godine nam je rečeno da će nam biti vraćena prava sa istim koeficijentom. Rekli su nam 26. decembra da ne mogu sve odmah uraditi, i to smo prihvatili. Sve što je Vlada predlagala mi smo prihvatili. Kazali su da će za deset dana to uputiti u parlamentarnu proceduru. Prošla su tri mjeseca, a u međuvremenu je sam premijer najmanje četiri puta u medijima rekao da je to završeno”, kaže Tirak.

Kazao je da su danas predložili da bude masovniji skup, napominjući kako će blokirati zgradu Vlade FBiH, ali neće blokirati ulice, jer, kako je istakao, ne žele da obični čovjek trpi.

Organizatori su okupljene pozvali na mirne i dostojanstvene proteste.

Saobraćaj u Alipašinoj ulici se odvija neometano.