Vojnici uspješno “očuvali mir” na Manjači

vojska-vjezba-manjaca8

Zajednička vježba za operacije podrške miru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH), EUFOR-a i evropskih snaga “Brzi odgovor 2016” uspješno je izvedena u kasarni OS BiH “Mika Bosnić” na Manjači, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom vježbe vojnici su u lepezi vojničkih vještina pokazali reakciju na nerede, kako uklanjaju neeksplodirana ubojita sredstava, spašavaju ranjene…

Lars-Gunnar Wigemark, koji je prisustvovao izvođenju ove vježbe, po završetku je rekao da su svi prisutni bili u prilici da svjedoče koliko dobro EUFOR i OSBiH rade zajedno.

“Ova vježba pokazuje našu spremnost, nas iz EU i EUFOR-a, ali i također naših partnera iz OS BiH kao i naših partnera ostalih zemalja učesnica u misiji EUFOR-a i zemalja čiji su vojnici učestvovali u današnjoj vježbi”, rekao je Wigemark.

General Ante Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, zahvalio je EUFOR-u što su omogućili da ove snage zajedno vježbaju i ojačavaju svoje kapacitete i sposobnosti.

“Danas su OS BiH vježbale za podršku miru, održavanje mira, zajedno sa evropskim snagama pokazale svoje sposobnosti da možemo zajedno rame uz rame sutra učestvovati u misijama UN očuvanja i gradnje mira u svijetu”, rekao je Jeleč.

Kaže da su kroz vježbu bili u prilici da provjere svoje snage i uoče šta je dobro.

“U budućnosti ćemo razvijati neke druge sposobnosti da budemo spremniji. Vojnici su pokazali svoju spremnost, na opremi ćemo raditi, da budemo kompletni, jer oprema je lošija strana naših oružanih snaga”, rekao je Jeleč.

Na pitanje koliko su se pripremali za ovu vježbu, odgovorio je da se OS BiH pripremaju svaki dan , a da je konkretna vježba sa EUFOR-om finalizirana u nekoliko sedmica. General Friedrich Schroeter, komandant EUFOR-a rekao je da su vježbom “Brzi odgovor 2016” pokazali “koliko dobar posao mogu obaviti obučavajući se zajedno, EUFOR, OS BiH, KFOR, kao i vojnici iz drugih zemalja EU”.

“Takođe smo željeli pokazati koliko ozbiljno shvatamo naše zadatke i koliko ozbiljno pristupamo njihovom izvršenju. Želimo biti aktivni, proaktivni, naročito kada se radi o sigurnom i stabilnom okruženju, ali i kada se radi o saradnji, radu sa našim kolegama iz OS BiH i želimo im pomoći da se što više i što bolje u budućnosti razviju”, kazao je Schroeter.

U vježbi je učestvovalo preko 750 vojnika iz Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, odnosno vojnici iz Austrije i Turske, OS BiH, četa rezervnih snaga EUFOR-a iz Ujedinjenog Kraljevstva, kao i četa portugalskih i mađarskih vojnika iz sastava Taktičkih rezervnih snaga EUFOR-a iz NATO misije KFOR.

Ove godine kao elementi podrške korišteni su helikopterske snage EUFOR-a, inženjerski vod iz sastava KoV Austrije, timovi za uklanjanje ubojinih sredstava iz Ujedinjenog kraljevstva, Austrije i Mađarske, 70 vozila te međunarodna vojna policija.