Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direktorica "HINA-e"

Vojvodić: Najvažnije je naučiti kako prepoznavati fake news

vojvodic hina ss

Nije optimistična da će ikada biti moguće potpuno iskorijeniti fake news uz svu tehnologiju i želju, u pitanju je vrijeme u kojem će fake news postati zauvijek

Direktorica Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) Branka Vojvodić učestvovala je u proljetnoj konferenciji Evropske alijanse novinskih agencija (EANA) održanoj u Sarajevu o temi “Činjenice i fikcija u ratu i pandemiji” čiji je domaćin bila Federalna novinska agencije (FENA).

EANA okuplja vodeće novinske agencije iz većine evropskih zemalja, uključujući i neke od globalno najuticajnijih medija. Fena je jedina agencija iz Bosne i Hercegovine koja je punopravna članica EANA-e od 2017. godine.

U izjavi za Fenu kazala je da su svi učesnici pomalo uzbuđeni jer su se okupili nakon dvije godine, nakon pandemije koronavirusa, ali nažalost opet su suočeni s novim izazovom, a to je rat u Ukrajini.

– Jedan dio nas ima iskustvo s ratom, s ratnim izvještavanjem, nažalost i vi ovdje u Bosni i Hercegovini i mi u Hrvatskoj, tako da možda pomalo i emocionalno doživljavamo cijelu ovu priču – dodala je.

Govoreći o ulozi novinskih agencija u globalnim izazovima kazala je da je njihova uloga vrlo jasna, a čak su i odgovorni u Evropskoj uniji prepoznali više njihov značaj te rade na jačanju agencija, osiguravaju grantove koji pomažu agencijama.

– Ipak, negdje kad se sve izvaga, ostaje činjenica da je agencijsko izvještavanje, ako ne najtačnije, onda barem nepodložno interpretacijama – dodala je.

Nije optimistična da će ikada biti moguće potpuno iskorijeniti fake news uz svu tehnologiju i želju, u pitanju je vrijeme u kojem će fake news postati zauvijek.

– Važnije je raditi na tome kako ćemo ih naučiti prepoznavati i živjeti s njima. Otprilike kao s pandemijom, jednom kad smo navikli na tu masku, nosili smo je dok je trajala cijela priča – zaključila je Vojvodić.

Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA) javni je medij i jedina nacionalna novinska agencija u Hrvatskoj čiji su korisnici gotovo svi važniji elektronski i štampani mediji u zemlji.

U uredništvu Hine radi 95 novinara i fotoreportera koji prate sve važnije događaje u Hrvatskoj i svijetu. U prosjeku dnevno objavljuju gotovo 300 vijesti, izvještaja i biltena, te oko 250 fotografija.