Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Volonteri iz Italije čistili Počitelj, mještani se nisu pridružili akciji

BiH

pocitelj

AdriaticGreeNet (Međunarodna mreža nevladinih i neprofitnih organizacija) sa sjedištem u italijanskom Monfalconeu  i UNESCO Klub iz Udina organiziraju samofinansirajući projekat “I Care for…” od 2011. godine, piše novinska agencija Patria.

Ovaj projekt uključuje provedbu međunarodnih volonterskih kampova u nekoliko manjih mjesta sa specifičnim historijskim, kulturnim i prirodnim vrijednostima u četiri različite zemlje (BiH, Hrvatska, Italija i Srbija). Osnovna poruka je da su ta mjesta vrlo važna za bolje razumijevanje naše zajedničke evropske kulturne baštine i zaslužuju biti proglašena UNESCO-vom Svjetskom kulturnom baštinom ili su već pod zaštitom UNESCO-a.

ciscenje(5)

Svi međunarodni volonterski kampovi su dobili visoka pokroviteljstva Nacionalnih komisija UNESCO svoje zemlje, a sam projekt „I Care for…“ ima pokroviteljstvo UNESCO-ovog Regionalnog ureda za nauku i kulturu u Evropi.

-Želja nam je bila da održavanjem volonterskih kampova, pružimo mogućnost zainteresiranim osobama-volonterima da upoznaju ta mala mjesta (velikim djelom nepoznata široj populaciji jer su van “glavnih turističkih tokova”) te svojim radom damo mali doprinos očuvanju kulturne i prirodne baštine kao naše zajedničke evropske baštine, u saradnji s lokalnim partnerskim udruženjima, organizacijama civilnog društva i lokalnim stanovnicima te uz podršku lokalne vlasti, poručuju iz AdriaticGreeNet.

Projekt volonterskih kampova je potpuno samofinansiran zahvaljujući učešću koje plaća svaki učesnik u iznosu od 250 eura, što pokriva troškove smještaja, hrane, osiguranja….

Od početka projekta u 2011. godini kada je Adriatic GreeNet organizirao prvi međunarodni volonterski kamp u Počitelju, urađeno je nekoliko konkretnih radnih aktivnosti u koje se uključuje i lokalno stanovništvo.

Za vrijeme održavanja kampa u Počitelju očišćena je glavna kula i kamene staze u starom gradu od smeća i nepotrebnog rastinja, obala rijeke Neretve, te zapušteno šetalište u Počitelju.

ciscenje1(1)

Nažalost, ove godine mještani Počitelja nisu se aktivno uključili u rad kampa. Samo troje njih je pomagalo volonterima, a među njima bila je i Šemsa Gavrankapetanović, akademska slikarka koja živi u Beogradu.

Volonteri su proširili svoje znanje o Počitelju i susjednim mjestima, obišli Mostar, Blagaj, manastir u Žitomislićima, Stolac, Gabelu, Park prirode Hutovo blato, rijeku Trebižat, Kravicu…

Sedam kampova i 93 volontera

Do sada je u Počitelju organizovano sedam volonterskih kampova u čijem radu su učestvovala 93 volontera. Ove godine odrađene su dvije akcije čišćenja.