Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

humanost na djelu

Volonteri stub Crvenog križa FBiH: Jedina su pomoć mnogima kojima kucaju na vrata (FOTO)

crveni kriz fbih1222

Dok milioni uposlenika i volontera Crvenog križa i Crvenog polumjeseca širom svijeta svake godine pružaju pomoć na inovativne i različite načine za preko 160 miliona ugroženih ljudi, u Bosni i Hercegovini to rade hiljade uglavnom mladih volontera

Uposlenici i volonteri Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine svakodnevno su u službi građana, posebno kada su pred nama neki globalni izazovi.

Volonteri su stub ove međunarodne humanitarne organizacije koja je uvijek tu za one koji su u potrebi.

Dok milioni uposlenika i volontera Crvenog križa i Crvenog polumjeseca širom svijeta svake godine pružaju pomoć na inovativne i različite načine za preko 160 miliona ugroženih ljudi, u Bosni i Hercegovini to rade hiljade uglavnom mladih volontera.

Povodom Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca Jasmin Nikšić, koordinator u oblasti javnog zdravlja u Crvenom križu Federacije BiH, kazao je da se ovaj značajan datum svake godine obilježava pod nekom globalnom porukom, a ove godine ona glasi “Nastavimo aplaudirati”.

“Zapravo, poruka je da aplaudiramo svima koji ulažu svoje ljudske napore kako bi pomogli osobama u potrebi. Ovu godinu obilježavamo i pandemijom koronavirusa”, pojasnio je Nikšić.

Crveni križ, podsjetio je, kao globalna organizacija postoji u svakoj državi u svijetu.

“Kada govorimo o BiH, možemo se pohvaliti velikom mrežom, prvenstveno volontera koji jesu stub naše organizacije. U našim organizacijama, pored profesionalno uposlenih kojih ima preko 110, imamo više od 2.500 aktivnih volontera. To su uglavnom mladi ljudi koji svoje slobodno vrijeme posvećuju Crvenom križu”, kazao je Nikšić.

Mišljenja je da volonterizam postaje sve popularniji kada je neki izazov pred cijelim društvom. Nikšić je podsjetio da je to bio slučaj tokom poplava u BiH, ali i sada kada vlada pandemija koronavirusa.

“Svakodnevno primamo pozive građana, posebno mlađih osoba koje žele da se uključe na neki način i postanu volonteri. U Crvenom križu volonteri su starosne dobi od sedam do 77 godina. Trend u BiH je takav da je mnogo više mlađih volontera. Crveni križ trenutno odgovara na dva velika međunarodna izazova, a to su migracije i koronavirus”, pojasnio je Nikšić.

Volonteri svakodnevno na terenu

Kada su u pitanju migracije, kako je kazao, Crveni križ u saradnji sa partnerima ima mobilne timove za zdravstvo, kojima je cilj pružanje osnovne zdravstvene zaštite osobama u pokretu.

“Zatim, radimo na humanitarnom zbrinjavanju migranata. Pored kampova u kojima su osobe smještene, trudimo se da dođemo i do migranata koji su van kampova. Kada se radi o koronavirusu, od prvog dana formirali smo mobilne timove u svim gradovima i općinama gdje su volonteri svakodnevno na terenu i usluzi građanima, poput odlaska u apoteku, dom zdravlja, radimo kućne posjete osobama iznad 65 godina, a koje su same i bolesne”, istakao je Nikšić.

Pokrenute su i SOS linije za psihološku podršku građanima gdje su angažovana dva psihologa. Zabilježili su više od 350 poziva građana na tim linijama.

Nikšić je dodao i da su od početka pandemije pružili podršku za više od 12.000 građana, u smislu kućnih posjeta, odlazaka po osnovne životne namirnice…

Rezama Musić, sekretar Crvenog križa općine Novi Grad Sarajevo, kazala je za AA da je u ovoj organizaciji od sedme godine.

“U ratu sam bila volonter. S obzirom na brojne poteškoće na koje nailazimo, opet ostajemo u ovome. Valjda se čovjek rađa s tim, s tim genom humanosti. Čini mi se da, kada dođu teška vremena, dobijemo dodatni adrenalin koji nas vuče naprijed i još bolje radimo”, ispričala je Musić.

Kako je kazala, brojne su aktivnosti koje sprovode, posebno socijalni programi.

“Imamo ovdje kuhinju Crvenog križa i četiri punkta. Nažalost, još uvijek su velike potrebe za ovim vidom pomoći. Tu je i njega starih i bolesnih lica”, izjavila je Musić.

Zahvalila je i donatorima bez kojih bi teško obavljali posao na terenu, dakle, pomagali građanima u potrebi.

Dobar je osjećaj kada se nekome pomogne

Među mladim volonterima u Crvenom križu je Haris Džananović. Ima 20 godina, a student je Mašinskog fakulteta u Sarajevu.

“Volontiram već sedam, osam godina. Kad si odgojen u takvom duhu da pomažeš ljudima, onda je veoma lako volontirati, pogotovo u ovakvim organizacijama”, rekao je Džananović.

I Nađa Hadžimurtezić (28) je godinama u Crvenom križu.

“Aktivno sam počela volontirati sa 15 godina. Sviđa mi se osjećaj kada nekome pomognemo. Većini ovih ljudi, kojima pomažamo, mi smo im jedina pomoć koja im dolazi. Imamo naročito puno romske populacije”, kazala je Hadžimurtezić.

Crveni križ međunarodna je humanitarna organizacija sa sjedištem u Ženevi. Utemeljio ju je Henri Dunant. Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i Međunarodni komitet Crvenog križa BiH organizatori su akcija u povodu 8. maja, Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.