Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjajne vijesti

Von der Leyen: Dajemo zeleno svjetlo za Bosnu i Hercegovinu!

von der leyen
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Predsjednica Komisije navela je u Evropskom parlamentu sve zakone i pregovore s Frontexom koje su usvojile vlasti u BiH, a onda je kazala kako će u narednom periodu BiH morati uraditi još više na putu prema EU

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je u utorak u Evropskom parlamentu da će preporučiti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

“Danas ćemo preporučiti Vijeću da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom”, rekla je von der Leyen u govoru na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu. Ta najava je popraćena pljeskom zastupnika.

Sjednica popodne

Popodne će se održati sjednica Evropske komisije na kojoj će biti donesena odluka o preporuci o otvaranju pregovora. O toj preporuci u sljedeći utorak odlučivat će Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova država članica, a potom i čelnici država članica koji će se okupit ina samitu 21. i 22. marta.

Von der Leyen je rekla da je BiH od kada je dobila kandidatski status u decembru 2022. napravila “impresivne korake” u evropskim integracijama.

“Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego ranije u deset godina. Prvo, BiH je sada u potpunosti usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, država je usvojila važne zakone poput zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju te zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma”, rekla je von der Leyen.

Također je navela da je BiH poboljšala upravljanje migranskih tokova te da je sada moguće započeti pregovore s Frontexom nakon što je Predsjedništvo odobrilo pregovarački mandat. Kao četvrti element, Ministarstvo pravosuđa BiH je odlučilo uvrstiti i presude Međunarodnog Kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u domaće kaznene evidencije. Također je istaknula i novi Upravni odbor za izgradnju mira koji je nedavno posto operativan.

Potreban veći napredak

“Naravno, potreban je veći napredak za pridruživanje našoj Uniji, ali zemlja pokazuje da može ispunjavati kriterije za članstvo i težnje svojih građana da budu dio naše obitelji. Poruka iz BiH je jasna, stoga i naša poruka mora biti također jasna – budućnost BiH je u Evropskoj uniji”, rekla je predsjednica Komisije.

Von der Leyen je istaknula da je EU posljednjih godina promijenila pristup prema zapadnom Balkanu.

“Shvatili smo da nije dovoljno čekati da se zapadni Balkan približi nama, da nije dovoljno reći da su vrata otvorena. Mi također moramo preuzeti odgovornost i podržati njihov put prema našoj Uniji na svaki mogući način”, rekla je predsjednica Komisije, prenosi Hina.