Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banja luka

Vozač ušao u zabranjeni prostor dok je voz prolazio: “Ovim potezom ugrozio je sigurnost”

Screenshot

“Ovim potezom vozač je ugrozio ličnu bezbjednost, kao i bezbjednost odvijanja drumskog i željezničkog saobraćaja”, navode iz “Željeznica RS”

Na putnom prelazu “Incel 1” u Banjaluci vozač je ne poštujući svjetlosnu i drumsku signalizaciju autom ušao u prostor između polubranika i pruge uprkos svjetlosnom signalu koji je najavljivao prolazak voza.

Sve se ovo desilo prije nekoliko dana u kasnim večernjim časovima i sve su snimile kamere “Željeznica Republike Srpske”. U jednom momentu se vidi da iz vozila izlazi suvozač koji kroz otvoreni prozor priča sa vozačem. U narednom momentu iz vozila izlazi i vozač i njih dvoje pričaju. Kada naiđe teretni voz oboje sjedaju u auto i kada voz prođe i rampa se podigne oni autom nastavljaju svoj put.

“Ovim potezom vozač je ugrozio ličnu bezbjednost, kao i bezbjednost odvijanja drumskog i željezničkog saobraćaja”, navode iz “Željeznica RS”.

Podjećamo, 6. avgusta ove godine, dva putnička automobila pokušala su da pređu pružni prelaz u naselju Vrbanja i to u trenutku kada je rampa bila spuštena. Oni su, kako se vidi na snimku, jedan za drugim stigli do pružnog prelaza, kada su se praktično našli između spuštenog polubranika i pruge uprkos svjetlosnom signalu koji je najavljivao prolazak voza.

Iz “Željeznica RS” navode da je iluzorno govoriti da su svi putni prelazi obezbijeđeni u skladu sa zakonskim propisima i da Željeznice Republike Srpske u skladu sa zakonskom regulativom kontinuirano rade na povećanju sigurnosti svih učesnika u saobraćaju, ako ne postoji ni minimum svijesti o odgovornosti kod svih učesnika u saobraćaju, kao i o opasnostima i posljedicama neodgovornog ponašanja učesnika u saobraćaju”

Dodaju da im jedino ostaje da ponovo upozoravaju na obavezu poštovanja saobraćajnih propisa, ukazujući na potrebu odgovornog ponašanja svih učesnika u saobraćaju, čime bi se eliminisale nezgode i udesi na putnim prelazima, koji u svakom slučaju proizvode tragične i nesagledive posljedice.