Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dovoljna registracija

Vozači iz BiH od danas mogu u zemlje Evropske unije bez zelene karte

BiH-granica-EU

Naša zemlja ranije nije mogla biti primljena u Podsistem registarske oznake zbog toga što je udio neregistrovanih vozila na našim saobraćajnicama prelazio pet posto

Vlasnici motornih vozila iz Bosne i Hercegovine od danas će moći da putuju bez zelene karte u zemlje Evropske unije, Švicarsku, Andoru, Island, Norvešku i Srbiju, piše BHRT.

“Nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanju kriterija i određenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini je potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je Bosna i Hercegovina postala članica tzv. Podsistema registarske oznake”, navodi se iz nevladine organizacije Biro zelene karte BiH, udruženja koje predstavlja osiguravajuća društva Bosne i Hercegovine u sistemu zelene karte na evropskom nivou.

Potpisivanjem ovog sporazuma sa 33 biroa: EU, Švicarske (i Lihtenštajna), Andore, Islanda, Norveške, Srbije, te Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2020/1358 od 28.9.2020.godine, o primjeni Direktive br. 2009/103/EZ Evropskog parlamenta i Vijeća, vlasnicima motornih vozila iz Bosne i Hercegovine je omogućeno da od 19.10.2020. godine putuju u navedene zemlje bez kontrole postojanja zelene/bijele karte (IMIC).

Naša zemlja ranije nije mogla biti primljena u Podsistem registarske oznake zbog toga što je udio neregistrovanih vozila na našim saobraćajnicama prelazio pet posto.