službe zakazale

Vozači oprez, autoput Sarajevo – Zenica nije očišćen

New Project (39)

Situacija nije ništa bolja ni u nastavku puta prema petlji Butila

Stanje na cestama u Bosni i Hercegovini u toku većeg dijela dana nije zadovoljavajuća.

Ništa bolja situacija nije ni na autoputu Zenica-Sarajevo, gdje su na ulazu u Sarajevo na cesti i dalje veće količine snijega, a vozila idu dosta sporije nego inače.

Situacija nije ništa bolja ni u nastavku puta prema petlji Butila.

Iz BIHAMK-a poručuju da se zbog ugaženog snijega otežano saobraća na putevima: Sarajevo- Konjic (Ivan Sedlo), Travnik-Donji Vakuf (Komar), Prozor- Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen), Bugojno-Kupres (Koprivnica), Bosanski Petrovac- Drvar (Oštrelj) i Bosanski Petrovac- Ključ (Lanište). U tim krajevima preporuka je korištenje lanaca za teretna vozila. Dok je na dionicama: Posušje-Jablanica (Blidinje), Olovo- Kladanj (Karaula), Srednje- Olovo (Nišići) i Sarajevo-Rogatica (Romanija) za teretna motorna vozila obavezna upotreba lanaca. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije, naveli su iz BIHAMK-a.

Zbog obilnih kišnih padavina u ostatku naše zemlje, oštećenja na kolovozu u vidu udarnih rupa ili kolotraga su slabije uočljiva, jer su ispunjena vodom i predstavljaju dodatnu opasnost u vožnji. Osim odrona zemlje i kamenja može biti i granja te srušenih stabala na cesti. Stoga, apelujemo na vozače da brzinu vozila prilagode datim uslovima na putu uz obavezno poštivanje saobraćajnih propisa.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Jablanica-Mostar (kod restorana „Zdrava voda“), saobraća se naizmjenično, jednom trakom (u dužini od 150 metara). Sporije zbog radova tokom dana saobraća se i na ulazu u Stolac (iz smjera Mostara), kao i na skretanju za Orahovicu na području Konjica.

Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj na graničnom prijelazu Izačić zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 t. Duga su zadržavanja na izlazu iz naše zemlje na graničnom prelazu Izačić, Velika Kladuša, Gradina, Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.