Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BIHAMK upozorava

Vozači oprez, počelo je drugo polugodište

skola

Podsjeća se da je brzina kretanja vozila u blizini škola do 40 km/h

Zbog kišnih padavina i snijega koji se topi u Bosni i Hercegovini povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz.

Iz BIHAMK-a posebno skreću pažnju na puteve: Jablanica – Mostar – Doljani, Stolac – Neum, Dobro Polje – Miljevina – Brod na Drini, Mrkonjić Grad – Crna Rijeka, Jajce – Banja Luka i Turbe – Skender Vakuf – Karanovac.

Dodatan oprez savjetuje se zbog veće količine vode koja se mjestimično zadržava na kolovozu.

Na regionalnom putu R-418 Prozor – Mokronoge zbog snježnih nanosa obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila.

Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima i na ostalim dionicama, posebno u višim planinskim predjelima. Izdvajaju se putevi: Kupres – Šuica – Livno, Glamoč – Priluka – Mlinište.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica – Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Za mnoge školarce danas počinje drugo polugodište, pa se apeluje na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače, da budu maksimalno oprezni u zonama blizu škola. Podsjeća se da je brzina kretanja vozila u blizini škola do 40 km/h.

Obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse na graničnom prijelazu Brčko – Gunja iz sigurnosnih razloga.

Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Na graničnom prijelazu Bosanski Novi – Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih padavina, može doći do zabrane ili ograničenja saobraćaja za pojedine kategorije vozila.

Policija će pojačati kontrole i isključivati iz saobraćaja vozila bez zimske opreme i preduzimati druge mjere u cilju stvaranja preduslova za sigurno saobraćanje.