tuzlanski kanton

Vraćaju se mjere, zabranjuje se rad kafićima i restoranima iz 21 sat

kazne-nenosenje-maske-tuzla05

Moguća je obustava nastave u pojedinim školama i odjeljenjima gdje će procjenu vršiti nadležno ministarstvo

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Tuzlanskom kantonu, donesene su nove mjere koje će biti na snazi do 19.11. ove godine, a na snagu stupaju danas.

– Ograničava se radno vrijeme do 21 sat, za ugostiteljske objekte (kafići, restorani), kladionice, restorane u sklopu benzinskih pumpi.

– Dozvoljena je dostava hrane nakon 21 sat.

– Ograničenje radnog vremena se odnosi i na tržne centre, salone namještaja i slične prodavnice koje nisu esencijalne za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

– Ograničenje radnog vremena se ne odnosi na apoteke, benzinske pumpe, pekare, dragstore, šaltersku prodaju hrane.

– Zabranjuje se izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima.

– Na snazi ostaje obavezno nošenje maske u zatvorenom i po potrebi na otvorenom.

– Moguća je obustava nastave u pojedinim školama i odjeljenjima gdje će procjenu vršiti nadležno ministarstvo. To se odnosi na škole u kojima dođe do povećanog broja zaraženih.

– Zabranjuje se do daljnjeg izvođenje izleta i ekskurzija.

– UKC će reducirati hladni operativni program i specijalističke preglede

“Mi smo jučer održali sastanak Kriznog štaba gdje smo analizirajući epidemiološku situaciju donijeli prijedlog mjera. Kada su u pitanju svi parametri koji se prate, oni su svi u porastu. Prate se incidenca, procenat pozitivnih nalaza u odnosu na broj testiranih, stopa hospitalizacije i stopa mortaliteta. Mi smo u vrhu i to znači da se virus nekontrolisano prenosi. Ono što nas je dodatno navelo na uvođenje novih mjera je porast hospitalizacije u UKC-u Tuzla, naročito u respiratornom centru. Kliničke slike se brzo razvijaju i vrlo brzo se dođe do potpore mehaničkom ventilacijom, rekao je ministar zdravstva TK, Božo Jurić.

Na snazi ostaju naredbe kada su u pitanju veća okupljanja u otvorenom i zatvorenom.

Covid potvrde su obavezne u slučaju da u zatvorenim prostorima boravi više od 50, odnosno više od 100 osoba na otvorenom.